
Mer om kumelkproteinallergi
Kumelkproteinallergi er den vanligste matallergien hos små barn og den som oftest inntreffer først. Anslagsvis rammes 2–3 % av alle barn av kumelkproteinallergi, men de aller fleste vokser den av seg innen 5 års alder.
8-12 måneder
Nå kan det være behov for litt mer tyggemotstand når flere tenner er på vei. Bitene må være av riktig størrelse; for store biler kan være vanskelig å svelge, for små gir ikke nok tyggemotstand.
Kumelkproteinallergi er den vanligste matallergien hos små barn og den som oftest inntreffer først. Anslagsvis rammes 2–3 % av alle barn av kumelkproteinallergi, men de aller fleste vokser den av seg innen 5 års alder.
.
Det første leveåret til barnet kretser i stor grad om mat og barnets vekt. Vekten er viktig, men det er minst like viktig at barnet får sunn, næringsrik mat slik at det kan utvikle seg. Det er i det første leveåret hjernen utvikler seg mest, og det kreves mye "hjernemat" som vi ikke kan veie på en vekt.
Medisinske eksperter og forskere betrakter protein som et av de viktigste næringsstoffene, ikke bare for barnets vekst, men også for barnets utvikling
Alle mineralstoffene er viktige for kroppen, men mengden og behovet varierer. Noen mineralstoffer finnes bare i minimale mengder og kalles sporstoffer. Hvert mineralstoff har viktige oppgaver og de kan ikke erstatte hverandre.
Det finnes 13 forskjellige vitaminer som er nødvendige å få i seg via maten. De kan ikke erstatte hverandre, og har alle spesifikke funksjoner i kroppen. Vitaminer finnes i mat både fra dyre- og planteriket. Her i Norden, hvor vi har god tilgang på mat, er vitaminmangel uvanlig.
Om barnet liker maten eller ikke, kommer i stor an på omgivelsene.
Rundt 9-månedersalderen lærer barnet å mestre "pinsettgrepet", altså å plukke opp små ting med tommel og pekefinger. Mat i små biter er ypperlig for trene på pinsettgrepet.
Når barnet er mellom 8 og 11 måneder er det ofte interessert i nye smaker. Det er på tide å begynne å spise flere måltider per dag og introdusere nye matretter. Måltidet blir en spennende oppdagelsesferd i koordinasjon, smaker og sosialt samspill.