Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
6-7 måneder - Nye matopplevelser for babyen

6-7 måneder - Nye matopplevelser for babyen

 

Om barnet kun har fått morsmelk frem til nå, er det på tide å begynne med smaksporsjoner. Tenk på å introdusere en matvare av gangen så barnet ditt rekker å venne seg til nyheten. Når det fungerer bra med en smak kan du begynne med flere ingredienser.

18. juni 2017

Hvordan skal maten være?

Nå begynner barnet ditt så smått å tygge uansett om tennene er kommet eller ikke. For å utvikle tyggeevnen behøver barnet mat med litt grovere konsistens. På den måten lærer barnet seg allerede fra starten at maten er variert.

Tilsett gjerne en teskje matfett hvis maten er mager. Bruk i så fall matfett med 80–100 % fett f. eks. rapsolje eller flytende margarin. I den ferdige barnematen er fettet tilsatt.

Bra mat å begynne med

Potet, pastinakk, mais (ikke bruk hermetisk mais siden denne er tilsatt salt), brokkoli og gulrøtter er fine matvarer å begynne med. Etter hvert kan du legge til andre rotfrukter og grønnsaker og siden frukt, bær, kjøtt og etter dette også fisk og egg. Mat med mel bør også være en del av smaksporsjonene, og da er grøt et bra alternativ.

Fortsett å amme så lenge det føles naturlig for deg og barnet ditt. Tenk på at de små smaksporsjonene ikke skal erstatte ammingen. Grøt, kjøtt, poteter og grønnsaker er fortsatt bare et komplement til morsmelken.

Slik mater du

Barn må få tid til å kjenne på det som er nytt. Å bruke en ganske liten skje pleier å hjelpe. Forsøk aldri å trykke skjeen inn i en lukket munn, men legg i stedet igjen litt mat på leppen til barnet slik at det kan slikke det i seg og smake på det nye.

Barnet må lære seg å bruke lepper og tunge for å kunne svelge maten. Om maten kommer ut igjen, behøver det ikke bety at barnet ikke liker maten. Det vet helt enkelt ikke hva det skal gjøre med mat med denne konsistensen.

På vei mot et helt måltid

Når smaksporsjonene fungerer bra, kan de etter hvert utvikle seg til et helt måltid. Begynn forsiktig og introdusér nyhetene én av gangen. La barnets egen takt styre måltidene i denne perioden. Det kan bli litt uregelmessig, men det gjør ingenting.

Hvis du ammer direkte før eller etter måltidet behøver du ikke gi noen ekstra drikke til maten.

Vitamin D-tilskudd i form av D-vitamindråper anbefales til alle spedbarn fra én ukes alder. Tran anbefales ikke det første leveåret. De første leveårene er vitamin D spesielt viktig for å styrke tenner og skjelett. Her i Norden er det vanskelig å få i seg nok vitamin D spesielt for fullammede barn som får lite sollys. Anbefalt inntak av vitamin D er 10 mikrogram pr. dag frem til man er 75 år (fra 75 års alder anbefales det 20 mikrogram per dag).

På tide med et helt grøtmåltid

Grøt er sunn mat som gir barnet viktige vitaminer og mineraler. Når det fungerer bra med smaksporsjoner av grøt, kan du forsøke å gi et måltid med bare grøt. Kanskje som et mellommåltid på ettermiddagen.

Det finnes flere forskjellige barnegrøter å velge mellom. Disse er beriket med jern og anbefales i dag derfor av helsemyndighetene.

"Det er enkle ting, egentlig. Å spise sammen og dekke et koselig bord. At Jarl får se på når vi lager mat og smake på det vi spiser hvis han vil. Ingen komplisert mat."

Vær forsiktig med:

  • Salt. Ikke salt maten, nyrene hos barnet er ennå ikke utviklede for å ta hånd om for mye salt. Nestlés produkter for barn under 1 år er ikke tilsatt salt.
  • Melk, syrnet melk og yoghurt. Melkeprodukter inneholder rikelig med kalsium, men er fattige på jern. Vent derfor med kumelk som drikke til barnet er 1 år.
  • Spinat og rødbeter. Vent med å gi spinat, mangold, rødbeter, nesler og bladselleri til barnet er 1 år. De inneholder nitrat som kan omdannes til skadelig nitritt.
  • Nøtter. Peanøtter og nøtter kan sette seg fast i halsen.
  • Fisk. Særlig fisk som man har fisket selv kan inneholde forhøyde verdier av visse miljøgifter. Velg fisk ifølge anbefaling fra Mattilsynet. Fisk fra fiskebil og frysedisk kan spises uten problem.
  • Honning. Honning kan inneholde sporer fra bakterien Clostridium botulinum. Hos spedbarn under ett år, der tarmfloraen ikke er fullt utviklet, kan denne bakterien føre til en forgiftning som kalles spedbarnsbotulisme.

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.