Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Beskytt spedbarnet mot allergi

Beskytt spedbarnet mot allergi

 

Forskjellige typer allergiske sykdommer er vanlige hos barn, for eksempel eksem. Omtrent 5 % av barna er også overfølsomme mot visse typer mat i løpet av barndommen. En del allergier vokser de av seg etter hvert.

20. juni 2017

Hvis foreldrene har allergi øker risikoen for at barnet blir allergisk. Andre ting som man tror påvirker utvikling av allergi hor barn er forskjellige faktorer i kosten hos den blivende moren eller hos det lille barnet, men enn så lenge trengs det mer forskning på dette området.

Det rådet som gis i dag av helsemyndighetene er at alle barn bør få morsmelk de første 6 månedene, uansett om de har en høyere risiko for å utvikle allergi eller ikke. Noen studier har vist at barn som ammes har en minsket risiko for visse allergisykdommer.

Beskytter fisk og skalldyr mot allergi? Før trodde man at fisk kunne øke risikoen for å utvikle allergi og derfor anbefalte man å ikke gi fisk til barn det første leveåret. Nyere undersøkelser viser at fisk i stedet kan beskytte mot allergi, og derfor anbefaler helsemyndighetene nå at barn bør teste fisk akkurat som andre matvarer i løpet av det første året.

Omega 3-fett er en type flerumettede fettsyrer som blant annet finnes i fet fisk og i visse vegetabilske oljer. Et stor antall studier de seneste årene har vist at omega 3-fettsyrer har en viss beskyttende effekt mot astma og allergi. Fisk som inneholder mye flerumettede omega 3-fettsyrer ser ut til å påvirke immunforsvaret og minske symptomer på allergisk sykdom, som f. eks. eksem og astma.

Kilder: Breastfeeding reduces the risk for childhood eczema. Kull I, et al. J Allergy Clin Immunol. 2005 Sep;116(3):657-61. Breastfeeding reduces the risk of asthma during the first 4 years of life. Kull I et al. J Allergy Clin Immunol. 2004 Oct;114(4):755-60. Early introduction of fish decreases the risk of eczema in infants. Alm B, et al. .Arch Dis Child. 2009 Jan;94(1):11-5. Fish consumption during the first year of life and development of allergic diseases during childhood. Kull I, et al . Allergy. 2006 Aug;61(8):1009-15.

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.