Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Fett er viktig for barnets kosthold

Fett er viktig for barnets kosthold

 

Fett tilfører viktige fettsyrer og er nødvendig for at de fettløselige vitaminene (f. eks. vitamin D) skal kunne tas opp og benyttes i kroppen.

18. juni 2017

Å spise fett er også en effektiv måte å tilføre kroppen energi (kalorier) siden fett gir mer enn dobbelt så mye energi per gram som karbohydrater og protein. For små barn er fett en viktig energikilde siden de behøver mye energi per kilo kroppsvekt.

Forskjellige typer fett:

  • Mettet fett fins først og fremst i fete melkeprodukter som fløte og ost, fete kjøttprodukter som pølser og posteier, søtt bakverk, sjokolade, fast margarin og smør.
  • Enumettet fett fins blant annet i rapsolje, olivenolje, nøtter, frø og fisk.
  • Flerumettet fett fins i fet fisk, olje og flytende margarin. Omega-3 og omega-6 er navn på to familier flerumettet fett. Fettsyrene omega 3 fins det mye av i fet fisk men også i rapsolje og nøtter. Omega-6 fins i matfett, f. eks. i olje og flytende margarin.

Hvilke typer fett er bra for barn?

Omega-3-fett er viktig for barns utvikling. En enkel måte for barnet ditt til å få i seg omega-3 er at du velger rapsolje og matfett som inneholder rapsolje til brødskiver og i tillegg bruker oljer som rapsolje og olivenolje i matlagingen.

Barn under to år behøver litt mer fett en voksne, derfor er bra å tilsette litt ekstra fett i porsjonen du gir til barnet ditt. Smør inneholder bare små mengder omega-3, så husk å variere med olje. Spis gjerne fet fisk, f. eks. laks, regelmessig. Omega-3-fettfins også i morsmelk og i noen typer morsmelkerstatning og næringstilskudd.

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.