Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gi barnet gode middagsvaner

Gi barnet gode middagsvaner

 

Alle rundt spisebordet må få være med, og det er ofte rundt spisebordet at familien samles og snakker om dagens hendelser – det er et samlingspunkt for familien.

20. juni 2017

Prøv å skape matro, for hvem kan konsentrere seg om å spise hvis TV-en står på, en av foreldrene snakker i mobil eller er på nettet? Spisebordet bør være en frisone for all teknologi, der familien skal være sammen, snakke med hverandre og spise. Barn gjør jo ikke som vi sier, barn gjør som vi gjør! Det er med andre ord viktig å gå foran med et godt eksempel.

Mange foreldre opplever at det blir konflikter ved spisebordet – alle er litt trøtte etter dagens program, alle er sultne, og så snart man setter seg, braker det løs. Barnet slår seg vrangt og vil ikke ha maten som blir servert, foreldrene maser, og jo mer de maser, desto mindre spiser barnet. Foreldrene blir irriterte både på at barna ikke setter pris på maten og på de dårlige bordmanerer. Plutselig er spisebordet en kamparena, og ingen får matro eller nyter maten. Det er ikke alltid barnet som ypper til strid – ofte skyldes det at foreldrene ikke forstår hva det er barnet vil.

Når et barn nekter å spise, blir foreldrene bekymret, og spisesituasjonen kan bli preget av engstelse. Spisevegringen forsterkes når barnet føler bekymring og press fra foreldrene om å spise – barnet kan ikke takle stresset og spiser mindre og mindre. Da er det lurt å prøve å avdramatisere måltidet og bryte den onde sirkelen. Voksne vil ofte at barna skal spise mer enn det de egentlig klarer. La barnet få små porsjoner som ikke ser gigantiske ut på tallerkenen. Hvis barnet ikke spiser, må man prøve å ha is i magen og dekke av bordet når familien har spist ferdig.

Kanskje familien må ta en titt på sine måltidsvaner og tenke gjennom hvorfor måltidet ikke fungerer så godt. Hvordan gjør jeg som forelder når jeg spiser: Sitter jeg stille og er til stede i måltidet, eller går jeg fra bordet for å ordne med noe annet? Pirker jeg i maten og spiser minimalt for å prøve å gå ned i vekt? Snakker vi om hverdagslige ting, eller sitter jeg hele tiden og oppfordrer barnet til å spise? Er dette et godt tidspunkt for barnet å spise på, eller er barnet for trøtt og for sulten når vi setter oss til bords? Kanskje familien må endre på spisetidene og spise en halvtime tidligere? Kanskje barnet trenger en liten forrett i form av fingermat som grønnsaksstaver for å stille den verste sulten, eller kanskje barnet er i en aktiv utviklingsfase og ganske enkelt har ikke tid til å sitte stille?

Skrevet av Lisa Ernstsson, barnesykepleier på helsestasjonen Humlan, Amadeuskliniken Halmstad, Sverige

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.