Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Hender holder på gravid mage

Gravid uke 12 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Dette er starten på andre trimester. Gratulerer!

29. november 2017

Barnets utvikling

I uke 12 av graviditeten er du i starten av andre trimester, og det betyr at du nå kan se barnets ansikt. For en nydelig følelse det er! Nå er barnets benmarg også tilstrekkelig utviklet til å produsere sine egne røde blodceller, og vil derfor overta for leveren – og det vil den fortsette med livet ut. For mange er noe av det mest spennende med graviditeten å finne ut av barnets kjønn, og når du er gravid i uke 12 kan du endelig få vite om du venter en liten gutt eller jente! Hvis barnet er en liten gutt, kan man allerede nå se penisen hans på ultralyden. Men kanskje er du en av dem som heller vil vente med å vite kjønnet til barnet er født? Det kan være en fin overraskelse, men du bør i så fall si fra til legen nå før noen røper hemmeligheten for tidlig.

Kroppen din

Vi har gode nyheter for deg som er gravid i uke 12! For de aller fleste forsvinner plutselig kvalmen mot slutten av første trimester. Og vi har enda en god nyhet: Hvis du har lengtet etter å kjenne at barnet beveger seg inni magen din, så skjer det nok snart. Vanligvis kan man kjenne barnets bevegelser fra 4. måned, men ikke bekymre deg dersom du ikke kan merke noe med en gang. Hvis dette er ditt første barn kan det gå litt lengre tid før man kjenner det, og man vet kanskje ikke helt hvordan det føles heller. Det er ingen store bevegelser enda, men mer som lette sommerfuglvinger som flagrer inni magen din. Når du kjenner det, kan du stryke over magen din og hilse tilbake!

Ernæring

Det er lurt å tenke litt ekstra over matvanene sine under svangerskapet, også nå i uke 12 av graviditeten. Barnet i magen trenger rikelig med næringsstoffer, som du heldigvis kan få i deg ved å spise riktig. Det er for eksempel mange matvarer som tilfører næringsstoffer som er viktige for utviklingen av barnets hjerne. Et av næringsstoffene er B-vitamin, og det kan du blant annet finne i hvetekim, fisk og egg. Folat er et annet stoff som er viktig gjennom hele svangerskapet, og finnes i grønne bladgrønnsaker. En annen ting som er viktig å få i seg er essensielle fettsyrer, og det finner du for eksempel i fet fisk og oljer fra raps og valnøtter. For å sikre deg at du spiser sunt og variert kan det være hjelpsomt å snakke med legen eller jordmoren din. Dersom det er av interesse, kan du lese tips til hva du kan spise under graviditeten HER.

Tips

Mange kvinner lurer på hva som kan skje hvis de blir syke i svangerskapet. Ting som forkjølelse eller en urolig mage vil vanligvis ikke påvirke barnet. Allikevel er det viktig å kontakte legen din om sykdom fordi han eller hun vet hvilken behandling eller medisin som kan hjelpe deg uten å skade barnet. Det er spesielt viktig at du ikke tar noen medisiner uten å ha rådført deg med legen din.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.