Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid uke 13–16

Gravid uke 13–16

 

Barnet ditt blir mer og mer aktivt nå og du kan til og med kanskje kjenne at det beveger seg! Det første du merker bruker å være veldig forsiktig og beskrives av mange som sommerfuglvinger eller som små bobler inne i magen. Iblant kan det ta litt tid før du kjenner barnet for første gang, men vær tålmodig, snart skjer det.

Søndag, juni 18th, 2017

På hvilket stadium i utviklingen er barnet mitt?

Nå kan barnet åpne munnen, gjøre sugebevegelser og svelge fostervann, rynke pannen og til og med ta tommelen i munnen og suge. Barnet begynner å gjøre små pustebevegelser, og trener på denne måten pustemusklene. Nå begynner barnet også å gjespe og hikke.

Sanseorganene fortsetter å utvikles og netthinnen begynner å fungere. Følesansen utvikles takket være sanseceller på huden. Fra uke 12–13 legger barnet merke til berøring. Dette har man sett ved fostervannsprøver. Om man har kommet borti armen til barnet regerer den raskt ved å flytte på den. Luktesansen utvikles steg for steg, men barnet kan ikke kjenne lukt før senere. Fra den 12. graviditetsuken lære barnet seg å kjenne smak via fostervannet som endrer smak avhengig av hva du spiser.

Til slutt kommer barnet ditt til å begynne å høre, fra og med den 15. graviditetsuken. Barnet oppfatter lyden fra hjertet, magen og aller viktigst - stemmen din - gjennom fostervannet. Du kan begynne å snakke langsomt med barnet ditt for at det skal føle seg trygt, selv om det ennå ikke kan tolke hva det hører.

Mine gode matvaner

Kvalmen og avsmaken for visse typer mat og lukter opphører langsomt og du får tilbake apetitten og kan spise igjen. Nyt, i passelige mengder! Når det gjelder vektøkningen er det ingen strikte regler, men hvis du allerede har en viss overvekt før graviditeten bør du unngå å legge på deg for mye. Legen eller jordmoren kommer til å fortelle hva som gjelder i ditt tilfelle.

Pass på å få i deg jod som er viktig for at skjolbruskkjertelen skal fungere ordentlig. Jod får du i deg via maten, spesielt via salt med jodtilsetning. Jod finner du også i meieriprodukter og fisk. Tenk på å ikke overdosere med salt, bruk passelige mengder.

Jeg har så lyst på søtsaker!

Mange får et økt sug etter søtt i visse perioder under graviditeten. Er det greit å gi etter for suget? Ja, det kan du gjøre iblant, men bare innen rimelighetens grenser selvfølgelig, og samtidig som du fortsetter å spise en variert og balansert kost. Det beste er om du kan tilfredsstille søtsuget med fersk eller tørket frukt, melkebaserte desserter og naturellyoghurt. Velg rene produkter på den måten at de ikke er så foredlede, og i små mengder: ta heller et par rader 70 % mørk sjokolade enn en lys sjokolade som ofte inneholder mer sukker.

Barnet ditt ligger fortsatt inne i "boble" i magen din samtidig som de viktige organene fortsetter å utvikles sekund for sekund.

Husk på...

 • å få i deg jod. Men vær forsiktig så du ikke overdoserer salt, bruk passelige mengder
 • å spise fisk - gjerne 2-3 ganger i uken. Men unngå fisk fra Østersjøen, enkelte innsjøfisker og store dyphavsfisker. Les mer på Matportalen.no for å se en liste over hvilke fiskesorter du bør unngå
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat. Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget og fra fersk fisk
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat. Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget og fra fersk fisk
 • å unngå upasteuriserte meieriprodukter F.eks. enkelte oster
 • at kjøtt bør være helt gjennomstekt Ikke spis tartarbiff, rosa oksefilét eller carpaccio 
 • å drikke mye Forsøk å drikke minst 1,5 l vann per dag (mer på varme sommerdager)
 • å unngå alle alkoholholdige drikker
 • å drikke maks 3 kopper kaffe eller sort te per dag
 • at energidrikker inneholder koffein og i tillegg mye sukker.

Les mer

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

 • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
 • Gratis smaksprøver
 • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold