Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid dame smiler og holder hånden på magen sin

Gravid uke 13 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Andre trimester er starten på en rekke nye milepæler i barnets utvikling.

29. november 2017

Barnets utvikling i uke 13 av graviditeten

Som gravid i uke 13 er det fint å tenke på at det er mye som skal utvikles denne uken. Tiden går fort! Barnet i magen din kan nå bøye fingrene sine, åpne og lukke munnen sin, og har også begynt å svelge. Det barnet svelger er, ikke overraskende, fostervann som absorberes av fordøyelsessystemet og skilles ut som urin via nyrene. For ja, nå fungerer også nyrene som de skal! Andre ting som skjer nå i uke 13 av graviditeten er at huden har begynt å produsere melanin, som er det stoffet som styrer pigmenteringen i huden etter at barnet er født. Benmassen utvikles fortsatt, og det lille skjelettet begynner å ta form. På denne tiden veier fosteret omtrent 30 gram og måler rundt 7 cm fra toppen av hodet og ned til halebenet. Er det ikke fascinerende å tenke på?

Kroppen din i uke 13 av graviditeten

Mot slutten av 3. måned pleier mange av de plagene man opplever i starten av svangerskapet endelig å forsvinne. Så forhåpentligvis kan du som gravid i uke 13 kjenne at formen begynner å bli ganske god. Hvis dette gjelder deg, hvorfor ikke benytte enhver anledning til å være ute og få litt frisk luft? Været er ikke alltid på topp, men en kort tur ut er allikevel bedre enn ingen tur. Solstrålene filtreres gjennom skylaget og bidrar til at det dannes vitamin D, som både du og barnet trenger. Har du forresten merket at huden din ser veldig fin ut nå? Graviditet har ofte en veldig god påvirkning på huden. Hormonelle forandringer stimulerer stoffskiftet og gir huden en sunn og frisk glød – kanskje er det derfor man ofte får høre at gravide gløder? Er man mye i solen kan det noen ganger utvikles brune flekker i pannen eller kinnene. Dette trenger du ikke å bekymre deg for, og slike ufarlige pigmentflekker forsvinner av seg selv rundt tre måneder etter fødselen. Og påstanden om at de avslører om barnet er gutt eller jente er bare et gammelt kjerringråd!

Ernæring i uke 13 av graviditeten

Som gravid er det ekstra viktig å ha et godt kosthold, da det ikke kun er deg som trenger energi, men også barnet i magen din. Det er ikke alltid lett å vite hva som definerer et sunt kosthold, og derfor kan man heller prøve å fokusere på å spise variert. Det anbefales også at man spiser fisk 2-3 ganger i uken. Fisk er nemlig en utmerket kilde til proteiner og inneholder mye av det sunne fettet som kroppen din trenger. Når du skal variere mellom ulike fiskearter, trenger du ikke tenke så mye på forurensende stoffer, men det anbefales å unngå gjedde. For å være på den sikre siden kan du snakke med legen din om hvilke matvarer du eventuelt bør unngå. Du kan også lese mer om mat under graviditeten her.

Tips til deg som er gravid i uke 13

Som gravid i uke 13 har du sannsynligvis hittil klart deg helt fint uten mammaklær. Kanskje går det enda en stund før du trenger litt mer pusterom under bukselinningen, men dette er helt individuelt. Det skader uansett ikke å begynne å se etter noen plagg for gravide, og mange av disse klærne er ofte også mer behagelige enn andre klær. Nå kan det være lurt å kjøpe noen behagelige og støttende BH-er, og gjerne med regulerbare stropper. Brystene dine vokser fortsatt, så derfor bør det ikke være noe som klemmer eller strammer. Det kan være greit å vente litt til før du kjøper en «ordentlig» svangerskaps-BH eller amme-BH, for om noen uker må du kanskje gå opp en størrelse fordi barnet vokser så fort!

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.