Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid uke 21–24

Gravid uke 21–24

 

Barnets hjerne utvikles i jevn takt: samtidig som hjernebarken vokser begynner de forskjellige nervekoblingene å dannes. Det betyr at barnet oppfatter signaler som kommer fra sanseorganene, som smak og lukt, og snart kommer hun eller han til å huske dem og også reagere på dem!

Søndag, juni 18th, 2017

På hvilket stadium i utviklingen er barnet mitt?

Barnet fortsetter å bevege seg mye. Når du stryker over magen kan det hende at barnet reagerer og møter hånden din. Dette er magiske øyeblikk! Barnet begynner også å reagere på forskjellige lyder i omgivelsene og spesielt slike typer lyd som kommer utenfra: musikk, men også stemmen din og andre stemmer som det ofte hører. Barnet er også veldig følsomt overfor aggressive lyder, det er derfor det er viktig med rolige omgivelser.

Barnets kropp ser mer og mer ut som et spedbarn. Det kommer til å bli rundere siden fettet begynner å bygges opp under huden som reserver i forberedelse til fødselen. Huden til barnet er fullstendig dekket med et beskyttende fettlag som kalles vernix (caseosa).

Mine gode matvaner

Nå er det viktigere enn noensinne å spise variert for å la barnet oppdage forskjellige smaker. Innlæringen av smaker og lukter begynner faktisk på dette stadiet. De forskjellige smaksstoffene som finnes i maten du spiser når barnet via forstervannet. Tenk på å spise en variert kost med ulike smaker.

Magen din fortsetter å vokse, det kan være vanskelig å sovne og kanskje lider du til og med av søvnløshet. En måte å unngå dette kan være å spise mindre porsjoner på kvelden og unngå mektig og fet mat. Spis i stedet mer i begynnelsen av dagen.

Hvordan unngår jeg halsbrann?

Barnet ditt tar opp mer og mer plass i magen. Det fører til at det blir trykk på andre organer, spesielt på magesekken, noe som kan presse maten tilbake inn i spiserøret (gastrisk refluks). Husk å spise sakte og ta deg tid til å tygge maten grundig. Unngå sterkt krydret mat hvis du er plaget av halsbrann. Spis lettere måltider og spis to mellommåltider per dag. Drikk væske regelmessig, spesielt mellom måltidene. Hvis halsbrannen ikke forsvinner bør du spørre lege eller jordmor om råd. Bruk aldri legemidler før du har snakket med lege eller jordmor.

I slutten av den sjette graviditetsmåneden har barnet fått mer underhudsfett, er rundere og får hår og negler. Nå er det bare oppløpet igjen! De siste tre månedene før barnet ditt får se verden.

Husk på...

 • å spise variert kost med forskjellige smaker.
 • at fluor er viktig for å bygge opp barnets kommende melketenner. Fluor finnes i mineralvann, fisk og visse frukter og grønnsaker som eple, spinat og asparges.
 • å spise fisk - gjerne 2-3 ganger i uken. Men unngå rakfisk, noen typer stor ferskvannsfisk, eksotisk fisk som bl.a. fersk tunfisk (tunfisk på boks er helt trygt), fiskelever og produkter med fiskelever som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei. Les mer på http://Matportalen.no for å se en liste over hvilke fiskesorter du bør unngå.
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget.
 • å unngå upasteuriserte meieriprodukter og bløte oster av pasteurisert melk. F.eks. enkelte oster som bl.a. brie og blåmuggoster.
 • at kjøtt bør være helt gjennomstekt. Ikke spis tartarbiff, rosa oksefilét eller carpaccio. Spis ikke spekeskinke og spekepølse.
 • å drikke mye. Forsøk å drikke minst 1,5 l vann per dag (mer på varme sommerdager).
 • å unngå alle alkoholholdige drikker.
 • å drikke maks 3 kopper kaffe eller sort te per dag.
 • at energidrikker inneholder koffein og i tillegg mye sukker.

Les mer

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

 • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
 • Gratis smaksprøver
 • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold