Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Kvinne som er gravid i uke 22 holder et nettbrett

Gravid uke 22 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Hvis du kunne sett inn i magen nå, ville du sett barnet som suger på tommelen med nesten ferdig utviklede sugereflekser. Det er slik naturen forbereder henne på å die fra brystet.

29. november 2017

Barnets utvikling i uke 22 av graviditeten

Som gravid i uke 22 har du nå kommet til den tiden hvor barnets øyefarge bestemmes! Irisene er i ferd med å få pigmenter selv om øynene fortsatt er lukket, men du får dessverre ikke vite den riktige øyefargen før flere uker etter fødselen. Det er fordi mange barn blir født med det som tilsynelatende er blå øyne, og den ekte fargen kommer ikke frem før noen uker senere. Rundt denne tiden har barnet en god del rynker i huden, og den er både blitt tykkere og mindre gjennomskinnelig. Huden er også dekket av et beskyttende fettlag kalt «vernix», som skilles ut av talgkjertlene. Kanskje høres dette litt rart ut, men du kan ta det helt med ro – det forsvinner!

Kroppen din i uke 22 av graviditeten

Du har nok lagt merke til at kulen på magen din blir stadig større nå som du allerede er gravid i uke 22. Etter hvert som barnet ditt og alt rundt det vokser og blir tyngre, øker dessverre også belastningen på ryggen din. På grunn av dette er det viktig at du sitter og står så rett som overhodet mulig. Hvis du synes dette er utfordrende kan det være en god idé å øve deg ved å balansere en bok på hodet, slik modeller gjør. Prøv å pass på at bekkenet ditt ikke vipper fremover når du går eller står. Hvis du skal sitte lenge kan det også hjelpe å legge en liten pute bak ryggen som støtte, for nå er det viktig å passe på holdningen – ryggen din vil takke deg senere.

Ernæring i uke 22 av graviditeten

Under svangerskapet skal du ikke redusere inntaket av stivelsesrike matvarer, og i motsetning til hva mange tror, blir du ikke fet av det. Slike langsomme karbohydrater vil derimot gjøre at du føler deg mett lenger, og det har den fordelen at det stagger søtsuget du eventuelt har. I tillegg gir de deg energi som er viktig for både deg og barnet i magen. Stivelsesrike matvarer er blant annet poteter, brød, pasta, ris og quinoa, i tillegg til grønnsaker som bønner og linser. Grove varianter av matvarene er å foretrekke, så dersom du har mulighet er det disse du bør gå for. Hvis du er blitt anbefalt av legen din å passe på matinntaket ditt bør du fokusere på å vurdere matmengden og hvordan den tilberedes. Det du kan passe på er for eksempel at maten ikke er tilsatt mye fett eller at den serveres med fete sauser.

Tips til deg som er gravid i uke 22

Mange gravide lurer på om de legger på seg passe, for mye eller for lite i svangerskapet. Vektøkning hos gravide varierer imidlertid mye. Det er bare legen din som kan si hva som er sunnest for deg, men generelle anbefalinger tilsier at normalvektige kvinner kan legge på seg mellom 11,5 og 16 kg i løpet av graviditeten. Husk allikevel på at alle svangerskap er forskjellige!

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.