Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Kvinne som er gravid i uke 24 tilbereder mat

Gravid uke 24 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Merker du at barnet ditt reagerer på lyder og berøring? Mot slutten av denne uken kan det skje, så følg med.

29. november 2017

Barnets utvikling i uke 24 av graviditeten

Etter hvert som barnets hjernekoblinger utvikles og kan motta signaler fra sansecellene, begynner det å lagre sanseopplevelser – smaken av matvarer du deler med det, og duften din. Dessuten begynner barnet for alvor å reagere på lyder nå som du er gravid i uke 24. Det er vant til ditt lydlandskap – hjerteslagene dine, pusten og rumlingen fra magen din – og kan skille denne lave, innvendige støyen fra alle nye lyder fra utsiden, som for eksempel musikk, stemmen din, stemmen til barnets far, pluss alle de andre mindre hyggelige lydene. På grunn av dette anbefaler vi at du snakker med barnet ditt. Fortell det hva du gjør, hva du ser, hva du hører og hva du føler. Fra fødselen av vil det nemlig kunne gjenkjenne stemmen din, stemmen til faren og kanskje også musikken du likte å høre på mens barnet lå i magen din.

Kroppen din i uke 24 av graviditeten

Mamma ler – det er supert! Visste du at barnet ditt blir stadig mer oppmerksom på hvordan du har det?  I tillegg til alt det fysiske, er oppfatningsevnen hans er ganske godt utviklet nå som du er gravid i uke 24. Når du er glad, så nyter han din glede – og deler den til og med. Og når du har det travelt, så føler han også uroen din. Derfor bør du prøve å ikke gjøre for mye, verken på jobb, i huset eller på fritiden. Det er viktig å slappe av når du kan, så selv om du føler deg i god form, bør du prøve å ta det litt med ro innimellom. Ingen kan være rolig og balansert til enhver tid, men barnet ditt vil aller helst at mamma skal være rolig.

Ernæring i uke 24 av graviditeten

Nå er det lurt å sjekke at du gjør ditt for å få i deg nok jern gjennom kostholdet. Hvorfor er det viktig? Hvis kostholdet ditt ikke inneholder nok jern, så vil barnet likevel få dekket behovet sitt – men det vil hentes ut fra ditt jernlager, og det betyr at det er stor fare for at du blir blodfattig, og ikke bare i svangerskapet. Blodmangel kan også forverres under fødselen. Jernrike matvarer er rødt kjøtt, fisk, linser og eggeplommer. I noen tilfeller kan legen forskrive jerntilskudd, men ikke ta det med mindre legen ber deg om det. Du skal ikke leke lege når du er gravid!

Tips til deg som er gravid i uke 24

Nå er sjansen stor for at alle kan se at du er gravid. Det er mange som gjerne vil si noe om du får gutt eller jente basert på hvordan du «bærer» barnet. Jente hvis den er høyt oppe, og helt sikkert gutt hvis kulen er plassert langt nede på hoftene – det finnes mange ulike variasjoner. Selv om det er mange som tror at kulens plassering avslører kjønnet, så finnes det ingen bevis for dette. Overtro, ikke sant? Og selv om det kan være gøy med alle spådommene, så bør du heller spørre legen eller jordmoren din under ultralyden hvis du virkelig vil vite om det er en gutt eller jente.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.