Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid uke 30-33

Gravid uke 30-33

 

Barnet ditt fortsetter å vokse. I løpet av de siste to månedene kommer barnet til å fordoble vekten og vokse omtrent 10 cm til.

Søndag, juni 18th, 2017

På hvilket stadium i utviklingen er barnet mitt?

I løpet av den åttende graviditetsmåneden kommer barnet til å vende seg helt for å forberede seg på fødselsposisjon, i 95 % av tilfellene innebærer det at barnet ligger med hodet nederst, bøyd kropp og ryggen mot venstre. I perioden frem til fødselen skjer de siste finjusteringene, skjelettet blir mer kompakt, håret vokser, huden blir rosa og neglene dannes.

Barnets utsondringsfunksjoner er veletablerte, nyrene produserer ca 30 ml urin i timen og tarmene fylles gradvis med mekonium eller barnebek, en sort, tyktflytende og klebrig substans som blir barnets første avføring etter fødselen.

I slutten av den åttende måneden har barnet allerede begynt å bevege seg ned i bekkenet ditt. Du kan kjenne at det drar litt, alternativt som en diffus smerte i nedre del av magen. Ikke bli urolig, dette er helt normalt. Skjøtene i bekkenet begynner forsiktig å løses opp for å gi plass slik at barnet kan bevege seg gjennom.

Mine gode matvaner

Barnet ditt øker gjennomsnittlig i vekst med 200 g per uke. Nå er det som aller viktigst at du tilfører barnet de næringsstoffene som er nødvendige for en god utvikling. Og selv behøver du også kraft for å gjennomføre den siste delen av graviditeten. Kroppen din behøver å bygge opp reserver til fødselen og ammeperioden. Forsøk å tilføre barnet og din egen kropp næring i form av regelmessige måltider og fortsett med mellommåltider.

Hva skal jeg spise for å forberede meg på å amme?

For å forberede ammingen er det bra å spise mye proteiner, kalsium og vitamin D. Alle disse er viktige næringsstoffer som sammen gir melk med høy kvalitet. Fortsett med en variert og balansert kost med mye frukt og grønnsaker, meieriprodukter, linser og kornprodukter kombinert med animalsk protein (kjøtt, fisk, egg) og fett, særlig i form av essensielle fettsyrer. Les mer om ernæringslære her.

Du bør også fortsette å drikke mye vann, mellom 1,5 og 2 liter per dag. Unngå drikker som inneholder sukker eller kullsyre. Vær forsiktig med koffein, pass på at du ikke får i deg mer enn 300 mg per dag. Det tilsvarer tre kopper kaffe med maks 1,5 dl i hver kopp eller seks kopper sort te, med 2 dl per kopp, per dag. Alkohol bør du avstå fra under hele graviditeten og ammeperioden.

Barnet ditt tar mye plass. Livmoren din er litt annstrengt i løpet av den niende og siste graviditetsmåneden. Mellomgulvet og lungene dine er trykt sammen, og dette fører til at du føler deg andpusten.

Husk på...

 • at fluor er viktig for å bygge opp barnets kommende melketenner. Fluor finnes i mineralvann, fisk og visse frukter og grønnsaker som eple, spinat og asparges.
 • å spise fisk - gjerne 2-3 ganger i uken. Men unngå rakfisk, noen typer stor ferskvannsfisk, eksotisk fisk som bl.a. fersk tunfisk (tunfisk på boks er helt trygt), fiskelever og produkter med fiskelever som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei. Les mer på Matportalen.no for å se en liste over hvilke fiskesorter du bør unngå.
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat. Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget.
 • å unngå upasteuriserte meieriprodukter og bløte oster av pasteurisert melk. F.eks. enkelte oster bl.a. brie og blåmuggost.
 • at kjøtt bør være helt gjennomstekt Ikke spis tartarbiff, rosa oksefilét eller carpaccio. Spis ikke spekeskinke og spekepølse.
 • å drikke mye. Forsøk å drikke minst 1,5 l vann per dag (mer på varme sommerdager).
 • å unngå alle alkoholholdige drikker.
 • å drikke maks 3 kopper kaffe eller sort te per dag.
 • at energidrikker inneholder koffein og i tillegg mye sukker.

Les mer

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

 • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
 • Gratis smaksprøver
 • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold