Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid uke 34–37

Gravid uke 34–37

 

Nå er barnet ditt klart til å møte verden utenfor magen. Nå ser barnet ut slik det kommer til å gjøre ved fødselen. Det lille ullhåret (eller lanugo) som har dekket huden tidligere skal nå ha forsvunnet og fettlaget (vernix) som har beskyttet huden begynner å gå bort. Underhudsfettet har økt ytterligere.

Søndag, juni 18th, 2017

På hvilket stadium i utviklingen er barnet mitt?

Hjerte- og lungesirkulasjonen begynner å fungere når barnet kommer i kontakt med luften og kan puste selv, og ikke via morkaken som da det lå i magen. I løpet av den siste uken tømmes lungeblærene for forstervann og utvides, luftrørene vikles ut.

Mine gode matvaner

Nå som datoen for termin raskt nærmer seg er det vanlig at stressnivået øker. Slapp av, ro deg ned og forsøk å nyte livet. Tenk på å spise mat som inneholder mye:

 • Magnesium, som medvirker til at nervesystemet og musklene fungerer feilfritt. Magnesium finner du blant annet i tørket frukt, enkelte typer mineralvann samt i mørk sjokolade.
 • Vitamin B6, for at nervesystemet skal fungera bra. Velg fullkornsprodukter, ølgjær, nøtter og bananer.
 • Omega-3, en essensiell fettsyre som finnes i rapsolje, linfrø, fet fisk (som laks, tunfisk, sardiner og makrell).
 • Nyt god mat og pass på å ha det morsomt, siden dette stimulerar utsondringen av endofiner, et hormon som skaper en følelse av velbehag og eufori.

Forrige uke gikk jeg opp mer enn 1 kg. Er det normalt?

Mot slutten av graviditeten kommer vektøkningen til å akselerere, og det er nødvendig. I løpet av de siste tre månedene kommer du generelt til å gå opp litt mer enn 1 kg i måneden. Men hvis du plutselig går opp mer enn 1 kg i uken bør du snakke med lege eller jordmor om dette. Det kan eventuelt komme av for høyt blodtrykk.

Når du er gravid i niende måned, er barnet ditt klart til å møte verden utenfor magen. Det lille ullhåret (eller lanugo) som har dekket huden tidligere skal nå ha forsvunnet, og fettlaget (vernix) som har beskyttet huden begynner å gå bort. Underhudsfettet har økt ytterligere.

Gravid i tiende måned (uke 38–42)

Det er selvfølgelig vanskelig å beregne nøyaktig når barnet ditt bestemmer seg for å komme. Man bør se på termindatoen som veiledende, fødselen kan like gjerne sette i gang to uker før som to uker etter denne datoen. Hold kontakten med jordmoren i sluttfasen av graviditeten for å kontrollere at barnet har det bra.

Barnet kommer til å fortsette å bevege seg selv om det ikke har så mye plass. Nå er bare å forsøke å være tålmodig. Det er bedre at barnet får være i det trygge miljøet i livmoren enda en liten stund, mens dere venter på at det endelig blir fødsel.

Husk på...

 • at fluor er viktig for å bygge opp barnets kommende melketenner. Fluor finnes i mineralvann, fisk og visse frukter og grønnsaker som eple, spinat og asparges.
 • å spise fisk - gjerne 2-3 ganger i uken. Men unngå rakfisk, noen typer stor ferskvannsfisk, eksotisk fisk som bl.a. fersk tunfisk (tunfisk på boks er helt trygt), fiskelever og produkter med fiskelever som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei. Les mer på Matportalen.no for å se en liste over hvilke fiskesorter du bør unngå.
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat. Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget.
 • å unngå upasteuriserte meieriprodukter og bløte oster av pasteurisert melk. F.eks. enkelte oster bl.a. brie og blåmuggost.
 • at kjøtt bør være helt gjennomstekt Ikke spis tartarbiff, rosa oksefilét eller carpaccio. Spis ikke spekeskinke og spekepølse.
 • å drikke mye. Forsøk å drikke minst 1,5 l vann per dag (mer på varme sommerdager).
 • å unngå alle alkoholholdige drikker.
 • å drikke maks 3 kopper kaffe eller sort te per dag.
 • at energidrikker inneholder koffein og i tillegg mye sukker.

Les mer

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

 • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
 • Gratis smaksprøver
 • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold