Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid uke 4 - første måned

Gravid uke 4 - første måned

 

Akkurat nå ligner fosteret mest på et lite kommategn, med et hode og fire stumper som skal bli armer og ben. Navlestrengen holder på å dannes, og blodsirkulasjonen mellom fosteret og morkaken etableres.

Lørdag, juni 17th, 2017

På hvilket stadium i utviklingen er barnet mitt?

Nå har fosteret form som en oval plate som består av tre cellelag, såkalte kimblader, som kommer til å gi opphav til forskjellige kroppsstrukturer. Endoderm (det indre kimbladet) danner senere barnets organer, det vill si mage-tarmkanalen, leveren, bukspyttkjertelen og luftveiene. Det midterste kimbladet, mesoderm, kommer senere til å utvikles til skjelett, hjerte, blodårer og kjønnsorgan. Det ytterste kimbladet som kalles ektoderm danner det sentrale nervesystemet og sanseorganene, samt hår, hud og negler. I midten dannes en liten klump som kommer til å bli hodet. Det lille hjertet har form som et hjerterør som begynner å slå fra slutten av tredje graviditetsuke.

Nå er alt det som kalles organogenes, dannelsen av indre organer, grunnlagt og blodsirkulasjonen kan sette i gang. Dette viktige utviklingssatdiet inntreffer i løpet av den fjerde uken.

Gode matvaner

Allerede under graviditeten begynner forsterets tilvenning til smaker. Forskning har vist at den maten og de krydderne mammaen spiser og fosteret smaker via fostervannet kan påvirke barnets smakspreferanser senere i livet. I løpet av graviditeten kommer energibehovet ditt til å endres siden det skal være nok både til deg og barnet. Derfor er det bra å passe på å spise variert kost til faste tider. Hvis du ikke begynte å ta folattilskudd før du ble gravid kan det være lurt å ta dette tilskuddet nå.

Matportalen.no finner du den ferskeste informasjonen om matvarer du bør unngå.

Bør jeg ta ekstra kosttilskudd?

Hvis du har spist en variert og balansert kost frem til du ble gravid er vitamin- og mineralbehovet vanligvis dekket. I dag anbefales folattilskudd til alle kvinner som ønsker å bli gravide og fortsatt i løpet av de første 12 ukene. Hvis du har jernmangel kan du få et preparat for å tilføre blodet mer jern. Du bør unngå å ta tilskudd før du har diskutert dette med en jordmor eller lege.

I uke 4 veier fosteret 10 000 ganger så mye som i starten på uke 1. 

Husk på...

 • å ta folattilskudd
 • å spise fisk – gjerne 2–3 ganger i uken, men du bør unngå rakfisk, noen typer stor ferskvannsfisk, eksotisk fisk som bl.a. fersk tunfisk (tunfisk på boks er helt trygt), fiskelever og produkter med fiskelever som for eksempel. Svolværpostei og Lofotpostei. Les mer på Matportalen.no for å se en liste over hvilke fiskesorter du bør unngå.
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat. Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget.
 • å unngå upasteuriserte meieriprodukter, og myke oster av pasteurisert melk.
 • at kjøtt bør være helt gjennomstekt. Ikke spis tartarbiff, rosa oksefilét eller carpaccio. Ikke spis spekeskinke og spekepølse.
 • å drikke mye. Forsøk å drikke minst 1,5 l vann per dag (mer på varme sommerdager).
 • å unngå alle alkoholholdige drikker
 • å drikke maks 3 kopper kaffe eller sort te per dag.
 • at energidrikker inneholder koffein og i tillegg mye sukker.

Les mer

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

 • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
 • Gratis smaksprøver
 • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold