Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Dame sitter med hendene i fanget

Gravid uke 8 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Nå er den lille på størrelse med en drue og måler rundt 15 mm. Det er riktignok i sittestilling, altså fra halebenet og til toppen av hodet.

29. november 2017

Barnets utvikling

Når du er gravid i uke 8 er barnet ditt i ferd med å utvikle seg til å bli et lite menneske! Fingre og tær er ferdig utviklet, og barnet kan la tommel og pekefinger berøre hverandre. Tarmene vokser fortsatt, og de vil være 3 meter ved fødsel – det er temmelig imponerende hos en som er så liten. Urogenitalsystemet er også i ferd med å utvikles, og barnets kjønn er allerede genetisk bestemt, men det synes ikke ennå. Mot slutten av uke 8 er barnets hjerte- og karsystem på plass, og når du tar ultralyd kan du faktisk høre det lille hjertet slå hele 80 slag i minuttet.

Kroppen din

Det er omkring uke 8 at du kanskje har begynt å merke at kroppsfasongen din endrer litt på seg. For noen kvinner innebærer dette at man går litt ned i vekt, mens andre allerede har begynt å legge på seg. Graviditet vises ofte overraskende tidlig, selv om det ikke er snakk om store forandringer på utsiden.

Står du på vekten og ser at kiloene ser ut til å renne av deg til tross for at du er gravid? Du trenger ikke å bli bekymret dersom du ikke legger på deg i starten av svangerskapet, men i stedet går ned i vekt. Dette skyldes som regel hormonelle forandringer, i tillegg til dårlig matlyst eller problemer med kvalme. Vektforandringene varierer imidlertid mye hos kvinner, så her er det ingen grunn til å sammenligne seg med andre.

Ernæring

Nå som du er gravid i uke 8 er det på tide å fylle ekstra på med væske! Du bør drikke rikelig når du er gravid. Væske er en viktig bestanddel i blodet ditt, og du må huske på at blodmengden i kroppen har økt kraftig siden starten av svangerskapet for å sikre at du overfører de nødvendige næringsstoffer til fosteret. Nettopp derfor er det viktig at du ikke blir dehydrert, og at du opprettholder den økte blodmengden. Det er anbefalt å drikke minst 1,5 liter vann hver dag, og når det er varmt bør du gjerne drikke enda mer.

Noe man bør være forsiktig med å innta er sukkerholdig drikke og energidrikker med koffein og andre tilsetningsstoffer. Slike drikker bør man unngå under svangerskapet, slik at stimulerende stoffer ikke overføres til barnet ditt. Alkoholholdig drikke skal man selvsagt ikke innta, da dette som kjent er veldig skadelig for fosteret.

Tips

"Jeg er gravid i 8. uke, og har gått opp hele 5 kg. Hva skjer?" Enten dette scenariet gjelder deg eller ikke, så er det greit å vite at det er stor variasjon hos gravide når det gjelder naturlig vektøkning. Med det sagt, så bør du allikevel informere legen din hvis du legger på deg mye tidlig i svangerskapet, for det er ikke så veldig vanlig. Dersom du var undervektig før du ble gravid, trenger du sannsynligvis ikke å bekymre deg for dette, men hvis du var normal- eller overvektig, kan det være lurt å la legen din se litt på hva du spiser.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.