Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Gravid uke 9–12

Gravid uke 9–12

 

Barnets ansikt blir mer og mer markert: Kraniet tar form, leppene og øyenbrynene er definerte, og øynene er dekket av øyelokk.

Søndag, juni 18th, 2017

På hvilket stadium i utviklingen er barnet mitt?

Hjertet begynner å slå regelmessig. Det slår med en hastighet på 110 til 170 slag i minuttet, mye raskere enn ditt eget hjerte. Det kan til og med slå enda fortere under og etter anstrengelser, det vil si etter bevegelse eller stimulans fra for eksempel lyd og lys. Barnets nerveceller fortsetter å forøke seg med eksponensiell hastighet, noe som kan føre til refleksartede bevegelser som du ennå ikke kan føle. Barnet vrir på hodet og beveger armer og ben.

Fra niende uke og fremover begynner anleggene til smakscellene på tungen å bli synlige. Munnen åpnes og lukkes og barnet begynner å svelge fostervann som kommer til å utsondres via nyrene som urin.

Mine gode matvaner

Nå vokser barnet raskere. En variert og balansert kost dekker behovet ditt for de energigivende næringsstoffene protein, fett og karbohydrater. Hvis du er vegetarianer eller sjelden spiser kjøtt bør du tenke på å få i deg andre proteinkilder som erte- og belgvekster. Kombiner belgvekster med korn- og meieriprodukter så dekker du både ditt eget og barnets næringsbehov. Er du veganer kan du behøve hjelp fra en ernæringsfysiolog for å være sikker på at du får i deg riktig mengde av alle næringsstoffer.

Det er også viktig å få i seg nok kalsium. For å sørge for at du ikke tømmer ditt eget kalsiumlager er det viktig å drikke melk og spise meieriprodukter som syrnet melk, yoghurt og ost. Fire porsjoner meieriprodukter (for eksempel 2 glass melk, 1 porsjon yoghurt /syrnet melk og ost på brødskiven) kommer til å hjelpe deg med å dekke behovene dine. Kalsium fins også i enkelte frukter og grønnsaker. Spinat, brokkoli, karse og brekkbønner inneholder alle kalsium, men det er vanskelig å få i seg nok kalsium fra disse kildene. I erte- og belgvekster, mandel, sesamfrø og sardiner i olje fins det også kalsium, men i mindre mengde. Spør legen eller jordmoren din hvis du lurer på om du får i deg alle næringsstoffene du behøver.

Motvilje mot visse typer mat og avsmak for å spise er vanlig i løpet av de tre første månedene du er gravid. Årsaken er hormoner, en omveltning som fører til at sansene dine overreagerer på lukter og smaker. Derfor behøver du ikke bli urolig hvis du kjenner avsmak ved tanken på for eksempel fisk. Det holder å spise andre matvarer som inneholder protein: kyllingbryst, egg og kokt skinke. Du kan også tilberede fisken på en annen måte for å kamuflere lukten: for eksempel i en suppe. Og heldigvis går det over!

I slutten av tredje måneden kommer ubehaget som du følte i starten av graviditeten gradvis til å forsvinne. Pass på å få nok frisk luft. Gå deg en tur selv om det er grått og overskyet.

Husk på...

 • å ta folattilskudd
 • å spise karbohydrater til alle måltider, for å få energi
 • å spise fisk - gjerne 2-3 ganger i uken. Men unngå rakfisk, noen typer stor ferskvannsfisk, eksotisk fisk som bl.a. fersk tunfisk (tunfisk på boks er helt trygt), fiskelever og produkter med fiskelever som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei. Les mer på Matportalen.no for å se en liste over hvilke fiskesorter du bør unngå 
 • å unngå rå, gravet og kaldrøkt mat. Både når det gjelder kjøtt, fisk og skalldyr. Sushi kan du derimot spise så lenge den er nylaget og fra fersk fisk
 • å unngå upasteuriserte meieriprodukter. F.eks. enkelte oster 
 • at kjøtt bør være helt gjennomstekt. Ikke spis tartarbiff, rosa oksefilét eller carpaccio
 • å drikke mye. Forsøk å drikke minst 1,5 l vann per dag (mer på varme sommerdager)
 • å unngå alle alkoholholdige drikker
 • å drikke maks 3 kopper kaffe eller sort te per dag 
 • at energidrikker inneholder koffein og i tillegg mye sukker.

Les mer

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

 • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
 • Gratis smaksprøver
 • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold