Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Hvilke næringsstoffer trenger barnet når det vokser?

 

Nødvendige næringsstoffer for vekst og utvikling

2. februar 2018

Barnets ernæringsbehov endres stadig. Rundt ettårsalderen utvikler barnet seg ekstra mye, både når det gjelder fysisk vekst og mentale evner. Små barn trenger opptil fem ganger mer av næringsstoffene i forhold til sin kroppsvekt enn voksne. Derfor er det viktig at barnets kosthold inneholder de næringsstoffene som er nødvendige for en sunn vekst og utvikling.

La oss se litt på noen av de næringsstoffene som barnet ditt trenger.

  • Jern er nødvendig for å transportere og lagre oksygen i de røde blodlegemene, og det er også viktig for barnets normale kognitive utvikling. Barnet ditt har et stort jernlager ved fødselen, men dette tappes gradvis de første 6 månedene.
  • Sink er viktig for celledelingen og celleveksten, og for barnets immunsystem.
  • Jod er nødvendig både for utviklingen av hjernen og det sentrale nervesystemet, og for den fysiske veksten.
  • Vitamin A er svært viktig for synet og immunforsvaret.
  • B-vitaminene tiamin og riboflavin er viktige for at barnet skal kunne oppta energi.
  • D-vitamin trengs for å absorbere kalsium, som igjen er nødvendig for å bygge sterke tenner og ben.

I Norge anbefales det at alle spedbarn bør få daglig tilskudd av D-vitamin fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får D-vitamintilskudd i form av tran, som introduseres gradvis. Barn som ikke får tran, bør få D-vitamindråper i henhold til anbefalingen på pakningen.

(Kilde: Mat og måltider for spedbarn, Helsedirektoratet)

Proteiner er det viktigste næringsstoffet for hjernens og musklenes utvikling. Det anbefales at barn ikke drikker kumelk før de er 1 år på grunn av det høye proteininnholdet. Når barnet er rundt 1 år og spiser familiens mat, kan proteininntaket plutselig skyte i været når de anbefalte 5 dl melk, i tillegg til andre meieriprodukter som kefir og yoghurt, kompletteres med kjøtt, fisk og kornblandinger.  Proteiner er et viktig næringsstoff, men for store mengder kan føre til overvekt. Det aller beste er om barnet spiser variert og i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

Melkedrikk for små barn

Melkedrikk for små barn er et ernæringsmessig godt alternativ til vanlig melk. Den kan gis fra 15 måneder som en del av et blandet kosthold, og den gir barnet ditt proteiner av høy kvalitet og andre næringsstoffer i mengder som er nøyaktig tilpasset barnets behov. Den kan drikkes både varm og kald, og har et redusert proteininnhold (1,5 g / 100 ml, hvilket er 56 % mindre en i kumelk) som er passende for små barn. Du kan dermed være trygg på at barnet ditt får i seg riktig mengde av dette viktige næringsstoffet.

Den har et høyt innhold av kalsium (81 mg / 100 ml), og gode nivåer av vitamin A, sink, jern, jod og vitamin D. Den er også en god kilde til alle B-vitaminer, og inneholder umettet fett av høy kvalitet. Med to glass per dag dekker du ca. 50 % av barnets daglige behov av jern, vitamin D og kalsium.  Og det beste av alt er at proteinmengden er nøye tilpasset barnets behov.  

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.