Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Mellommåltid - nattmat for barnet

Mellommåltid - nattmat for barnet

 

Siden barn ikke kan spise så store porsjoner, er mellommåltidene viktigere for barn enn for voksne. Mange barn behøver et ekstra kveldsmåltid før leggetid.

18. juni 2017

Siden barn ikke kan spise så store porsjoner, er mellommåltidene viktigere for barn enn for voksne. Mange barn behøver, i tillegg til hovedmåltider og mellommåltider, et ekstra kveldsmåltid før leggetid. En måltid før man legger barnet kan gi en roligere natt. Men tenk på å ikke servere mat altfor tett opptil leggetiden siden det også kan gjøre det vanskeligere å sovne.

Fra barnet er 6 måneder holder det ikke med bare morsmelk. Da behøver alle barn vanlig mat, grøt og/eller velling i kosten for å dekke næringsbehovet. Ved 6–8 måneders alder anbefales morsmelk eller næringstilskudd i kombinasjon med annen mat. Hvis du ammer får kanskje barnet fortsatt morsmelk på natten. Ved 8-12 måneders alder anbefales 2 hovedmåltider med gradvis grovere konsistens, frokost og 2-3 mellommåltider. Det er naturligvis bra å fortsatt gi barnet morsmelk eller næringstilskudd etter barnets egen rytme.

Fra ca 12 måneder anbefales frokost, 2 hovedmåltider og 2–3 mellommåltider og brystmelk så lenge barnet og mammaen vil.

For eldre barn som ammes på kvelden kan det være vanskelig å bli mett nok for å sove hele natten. Da kan grøt eller velling gi en lengre metthetsfølelse. Det fins også næringstilskudd som er tilpasset bruk om natten.

Selv etter ett års alder er det bra med beriket grøt og velling, siden den tilfører mer vitaminer og mineraler enn hjemmelaget grøt og velling. Nestlé har både grøt og velling som er tilpasset barnets alder og behov. Til sammen bør det ikke bli mer enn tre grøt- og vellingmåltider per dag, siden barnet også må få plass til andre typer mat, smaker og konsistenser.

En porsjon beriket grøt eller velling inneholder begge like mye næring, så la det være opptil barnet å velge hva han eller hun liker best.

Prøv dere fram og se hva som fungerer best for ditt barn til kveldsmåltidet, hvis det i det hele tatt er behov for et kveldsmåltid. Det viktigste er at alle får en god natts søvn.

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.