Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Om Nestle - Det begynte som en personlig drøm

Om Nestle - Det begynte som en personlig drøm

 

Som barn i Frankfurt opplevde vår grunnlegger Henri Nestlé et av de store folkehelseproblemene tidlig på 1800-tallet – barnedødeligheten. På den tiden var spedbarnsdødeligheten på hele 15–20 prosent. Fem av Henris egne søsken døde som barn. En av årsakene, ved siden av infeksjoner og et mangelfullt helsevesen, var at det den gangen ikke fantes noen sikker erstatning for morsmelk, hvis den av ulike grunner ikke var tilstrekkelig. Det er mot denne bakgrunnen vi må se den oppfinnelsen som Henri Nestlé utviklet i voksen alder som apoteker i Sveits. Hans tilskuddsnæring fikk gullmedalje på verdensutstillingen i 1871 for sin betydning i kampen mot barnedødelighet.

20. juni 2017

Siden den tid har Nestlé vokst og blitt et stort selskap, men vi arbeider videre i ånden til vår grunnlegger, med stor omsorg for de små detaljene og med drømmen intakt: Alle barn har rett til en god start på livet.

Høy barnedødelighet – lenge et trist og uløselig problem

Helt frem til slutten av 1800-tallet var småbarn helt avhengig av morsmelk for å kunne overleve. Hvis en mor ikke kunne amme og man ikke klarte å finne en erstatter, ble barnet ofte matet med grøt eller kumelk. Dette første til alvorlige tarmsykdommer og mange barn døde. På denne tiden var barnedødeligheten i Europa høy, hvert femte barn levde ikke til å oppleve sin femårsdag. Dette var en høyst nærværende tragedie som Henri Nestlé hadde fått oppleve på nært hold, hele fem av hans tretten søsken døde som barn. En smertefull opplevelse som kan forklare hans spesielle og lidenskapelig interesse for kampen for barns helse.

Intensiv forskning første til slutt til et gjennombrudd

I løpet av andre halvdel av 1800-tallet hadde forbedringer av de hygieniske forholdene, samt reduksjon av infeksjonssykdommer økt overlevelsen blant barn, men betydelige forbedringer ble først oppnådd når forskningen på alvorlig begynte å bli oppmerksomme på viktigheten av sikker og trygg barnemat. En utvikling som Henri Nestlé var høyst delaktig og drivende innenfor. Henri Nestlé fikk ideen om å produsere et spesielt pulver som sammen med vann skulle kunne benyttes som tilskuddsnæring dersom brystmelk ikke var tilgjengelig. I 1866 hadde Henri Nestlés forskning endelig nådd helt frem. Han lyktes med å redde livet til en liten baby som bare var noen måneder gammel. Babyen fikk navnet lille Wanner. Ryktet om Nestlés trygge og sikre tilskuddsnæring spredde seg. Produktet overbevise første leger og jordmødre, og siden mødre, og ble utbredt i Europa og snart over hele verden. Henri Nestlé fortsatte sin forskning for å utvikle og forbedre sine produkter, som han regelmessig lot bli testet og kontrollert av riktige myndigheter. På verdensutstillingen i 1871 ble Henri Nestlé og hans tilskuddsnæring tildelt gullmedalje for innsatsen for å redusere barnedødeligheten. Et viktig mål var oppnådd: det var nå sikrere å gi barn mat hvis de ikke kunne ammes.

Forskningen og utviklingen går stadig videre hos Nestlé

Forskning har en sentral posisjon hos Nestlé. Det mest konkrete beviset er Nestlé Research Center i Lausanne, Sveits. Her arbeider mer enn 600 personer. Disse personene forbedrer eksisterende produkter, utvikler nye og utfører grunnforskning. Når det gjelder mat og næring til spedbarn arbeider de nå f.eks. med følgende spørsmål:

  • Hvordan fungerer fordøyelsen og stoffskiftet hos spedbarn?
  • Hva forårsaker allergier?
  • Hvilke næringsbehov har spedbarn, avhengig av alder, eventuelle sykdommer og risiko for allergier?
  • Hvilke nye produkter kan utvikles?
  • Hvordan kan eksisterende produkter ytterligere forbedres?
  • Hvilke råvarer og produksjonsmetoder er best for å oppfylle Nestlés høye krav til kvalitet og sikkerhet?

Virksomheten ved forskningssentret Lausanne støttes av et globalt nettverk innenfor Nestlé, bestående av 14 andre utviklingssenter på fem kontinenter. Når vi tar store og avgjørende beslutninger er de alltid grundig forankret i resultater samlet fra hele verden. Våre ansatte forenes av en ting, uavhengig av hvor i verden de jobber. De er alle svært stolte over å få samarbeide rundt denne edle oppgaven å gi barn den best tenkelige starten i livet.

Les mer om vårt arbeid med sikkerhet og kvalitet her

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.