Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Optimal kost for spedbarn og småbarn

Optimal kost for spedbarn og småbarn

 

Et balansert kosthold som inneholder alle vesentlige næringsstoffer, er svært viktig for at barnet skal ha god helse i dag og i fremtiden. Optimal næring er vesentlig for barnets vekst og utvikling.

20. juni 2017

Næringsstoffene finnes i ulik grad i forskjellige matvarer, og derfor er det så viktig at barn har et balansert kosthold med en gunstig blanding av grønnsaker, fett, proteiner og karbohydrater. Behovet for ulike næringsstoffer varierer dessuten kraftig avhengig av barnas alder og utvikling.

Under følger en oversikt over noen av de viktigste næringsstoffene. De finnes i ulik grad i forskjellige matvarer, og derfor er det så viktig at barn har et balansert kosthold med en gunstig blanding av grønnsaker, fett, proteiner og karbohydrater.

Mineraler

Alle mineralstoffer er nødvendige for kroppen, men mengden og behovet varierer. Kalsium er et viktig mineral siden det bidrar til at barnet vokser normalt og får et sterkt skjelett. Jern er også et viktig mineral, bl.a. for produksjonen av hemoglobin i de røde blodcellene og for den kognitive utviklingen hos barnet. Sink er avgjørende for at immunforsvaret skal fungere, mens jod er viktig for barnets vekst og utviklingen av hjernen. Les mer om mineraler her.

Vitaminer

Vitaminer er nødvendige for at kroppen skal vokse, utvikle seg og fungere normalt. Vitamin A er nødvendig for immunforsvaret, og vitamin D er viktig for barn siden det hjelper å utvikle skjelettet og tennene. B-vitaminer hjelper stoffskiftet med å frigjøre energi til barnet. I Norge anbefales det å gi vitamin D-tilskudd i form av D-vitamindråper til barn 0-1 år og som tran/D-vitamindråper fra 1 år og livet ut. Tran anbefales ikke det første leveåret. Les mer om vitaminer her.

Karbohydrater

Karbohydrater er en viktig kilde til energi for kroppen, og normalt utgjør karbohydrater ca. 50–70 % av matinntaket. Kornprodukter er et eksempel på en lett tilgjengelig og god kilde til karbohydrater. Les mer om karbohydrater her.

Fett

Fett gir dobbelt så mye energi som karbohydrater, noe små, aktive barn kan ha bruk for. Men prøv å unngå for mye mettet fett (i første rekke fra animalske produkter). Velg først og fremst umettede fettsyrer (fra planter og olje). Les mer om fett her.

Kostfiber

Kostfiber kan være litt krevende for magen, men det bør uansett være en del av kosten når fordøyelsessystemet er tilstrekkelig modent. Fullkornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt og nøtter er gode kostfiberkilder.

Protein

Protein spiller en viktig rolle i utviklingen av hjernen og musklene. De første 4–6 månedene i barnets liv er amming den beste måten å sørge for at barnet får i seg rett mengde protein av rett kvalitet. Forskning viser at morsmelk har en perfekt mengde protein for et barn, dessuten tilpasser proteinnivået seg barnets skiftende behov etter hvert som det vokser. Les mer om protein her.

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.