Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Tarmfloraen til spedbarnet

Tarmfloraen til spedbarnet

 

Tarmkanalen er det største organet i kroppen. Hos voksne har den samme overflate som en tennisbane hvis den strekkes ut. Ved fødselen er tarmen så å si steril, det vil si at den ikke inneholder noen bakterier. Men rett etter fødselen, når den nyfødte kommer i kontakt med oksygen og morens bakterieflora og får sin første melk, begynner forskjellige bakteriestammer å vokse.

18. juni 2017

Det er viktig at det etter hvert blir en god blanding av forskjellige bakteriestammer i tarmen, en såkalt tarmflora. Etter hvert har vi over 1000 forskjellige bakteriestammer i tarmen. En del er mer stabile, men enkelte er der bare en kort tid, for eksempel hvis vi blir utsatt for bakterier som gir omgangssyke. En god balanse av bakterier er viktig for at tarmen skal fungere og for at vi skal ha det bra.

En voksen person har 1–2 kilo bakterier i tarmen. Bakteriene hjelper til med å bryte ned innholdet som kommer til tykktarmen, noe som blant annet gir næring til både bakteriene og til cellene i tarmens innervegg. En stor del av menneskets immunforsvar finnes i tarmen, og tarmfloraen samspiller i stor grad med immunforsvaret. Men nøyaktig hvordan samspillet foregår, vet forskerne fortsatt ikke.

Hva er prebiotika?

Prebiotika er i første rekke de karbohydratene (for eksempel fiber) som ikke er brutt ned og absorbert av tynntarmen, men kommer uforandret til tykktarmen. I tykktarmen utgjør de næring/energi til tarmbakteriene. Der kan de stimulere tilveksten av og aktiviteten hos de godartede bakteriene som allerede er til stede. Laktobakterier og bifidobakterier vokser og "gjærer", og det kan føre til at avføringsvolumet øker og at avføringen blir mykere. Altfor store mengder kan også gi problemer med luft i magen og andre typer magetrøbbel, så en passelig mengde er best. Karbohydrater med prebiotika-effekt finnes naturlig i morsmelk og enkelte matvarer som løk, jordskokk, hvitløk, banan og bygg.

Har probiotika noen effekt?

Mange vitenskapelige studier har vist at det er bra å ha blant annet mye bifidobakterier i tarmen. De hjelper til med å styrke slimhinnene og gir dermed redusert risiko for at mindre bra bakterier (som f.eks. kan føre til mageinfeksjoner) etablerer seg. En ekspertgruppe med barneleger i Europa har nylig gått gjennom alle studier om effekten av probiotika hos mindre barn. De kom frem til at bifidobakterier førte til en redusert risiko for mageinfeksjoner hos små barn. Når det gjelder hvorvidt probiotika kan redusere risikoen for allergi, er det nødvendig med flere studier.

Kilde

Supplementation of infant formula with probiotics and/or prebiotics: a systematic review and comment by the ESPGHAN committee on nutrition. Braegger C, et al ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011 Feb;52(2):238-50. Review.

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.