Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 10 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Du er allerede i uke 10 av graviditeten. Det er ennå 29 uker til du får møte den lille.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Nå begynner barnet å se ut som et lite menneske. Alt er på plass i ansiktet, og det har fått menneskelige trekk. Hodet er fremdeles veldig stort, og mye større enn resten av kroppen, men fosteret kan snu på det. Kroppen har fått en hel del muskler, og det kan bevege armer og ben, selv om det skjer ubevisst. I buken begynner den enorme leveren å produsere røde blodceller. Hjernen fortsetter utviklingen med nerveceller som mangedobles eksponentielt for å etablere de ulike nervebanene. Utrolig nok vil de utgjøre mellom 12 og 14 milliarder i uke 18! Antallet vil synke, slik det skal gjøre, når hjernen er fullt utviklet rundt 18 års alder.

KROPPEN DIN

For en halvtime siden jublet du vilt fordi du er gravid, og nå er du helt fra deg av bekymring? Ja visst, humørsvingningene i første trimester kan være ganske overveldende. Hvis du har vært mye plaget med humørsvingninger eller kvalme, er det gode nyheter i vente. Det er snart over. Du går snart inn i andre trimester, og da balanseres hormonnivåene. Det er da de fleste gravide opplever mer ro og velvære.

ERNÆRING

Denne uken retter vi fokus mot de gode, gamle proteinene. Får du i deg nok hver dag? Proteiner er viktige både for deg og barnet som skal utvikle seg. De bidrar til å transportere næringsstoffer rundt i kroppen og til å opprettholde et sunt skjelett. I tillegg er de med på å utvikle og opprettholde muskelmassen.  Proteiner finnes i matvarer fra både dyr og planter. Animalske proteiner inneholder mange av de aminosyrene som kroppen ikke kan produsere selv, og som derfor er en viktig del av kostholdet vårt.

Foruten soyabønner er det ingen vegetabilske matvarer som inneholder alle de nødvendige aminosyrene. Vegetarmat kan tilføre kroppen vår plantebaserte proteiner via soyabønner og andre belgfrukter og nøtter, samt ved hjelp av proteiner fra melk og egg hvis disse matvarene inngår i kostholdet. Det er viktig å informere legen din hvis du er vegetarianer eller veganer.

TIPS

Det er kommet inn spørsmål om gravide over 35 år må være ekstra forsiktige. Svaret er:

Egentlig ikke. Men gravide over 38 år som har en litt høyere risiko for kromosomavvik hos barnet, bør vurdere å teste seg. Disse svangerskapstestene undersøker fosterets helse. Da kan man blant annet få utført en fostervannsprøve. Det kan være vanskelig å avgjøre om man skal ta en slik prøve, og det er helt opp til foreldrene. Men det kan være nyttig å snakke med andre om det og utveksle erfaringer. Det, og det å snakke med legen eller jordmoren din om det, kan gjøre deg sikrere på valget ditt.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold