Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 11 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Hvis du kunne sett inn i magen nå, ville du sett at det vokser ørsmå hår som øyebryn og over leppen.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Fra toppen av hodet og ned til halebenet måler barnet nå hele 4 cm, altså på størrelse med en tomat. Og det skjer mye denne uken også – hun får sine første, tynne hår. Nervecellene fortsetter å mangedobles, selv om det foreløpig ikke er noen forbindelse mellom dem i hjernen ennå. Men i ryggmargen begynner nervebanene å komme på plass i og rundt musklene. Det betyr at barnet snart vil gjøre refleksbevegelser inni deg.

KROPPEN DIN

Bukselinningen begynner å bli stram, og de vanlige BH-ene dine er også snart for små. I snitt har gravide lagt på seg 1 til 2 kg mot slutten av første trimester. Interessant nok utgjør barnets vekt bare en brøkdel av vektøkningen. Hun er nemlig en lettvekter på rundt 10 gram. Det meste av vektøkningen skyldes at livmoren er blitt større, samt morkaken og fostervannet.

ERNÆRING

Du bør unngå å tære på din egen benmasse, og derfor er det viktig å spise matvarer som gir deg og barnet nok kalsium. Det er kalsium i melk og melkeprodukter, og visse typer flaskevann er også tilsatt kalsium. Det finnes også kalsium i de fleste grønne bladgrønnsaker og i sesamfrø. Legen kan anbefale deg å ta kalsiumtilskudd bare for å være på den sikre siden.

TIPS

Er det noen matvarer du misliker sterkt for tiden? Det er helt normalt! Det er vanlig å mislike visse matvarer når du er gravid og særlig i første trimester. Dette gjelder spesielt matvarer med sterk lukt. Da kan det være lurt å velge «tilsvarende» matvarer, altså i samme matvarekategori. Så hvis du ikke lenger tåler synet av fisk, kan du i stedet spise kylling, skinke eller annet hvitt kjøtt. Og hvis du ikke klarer å spise grønnsaker med mye betakaroten, kan du kompensere ved å spise mer frukt som inneholder samme næringsstoff, slik som fersken og aprikos.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold