Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 13 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Andre trimester er starten på en rekke nye milepæler i barnets utvikling.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Det er mye som skal utvikles denne uken. Barnet kan bøye fingrene, munnen åpnes og lukkes, og det har nettopp begynt å svelge. Det kan svelge fostervann, som absorberes av fordøyelsessystemet og skilles ut som urin via nyrene, som nylig har begynt å fungere som de skal. Huden produserer nå melanin, som styrer pigmenteringen i huden etter at barnet er født. Benmassen utvikles fortsatt, og det lille skjelettet begynner å ta form. Nå veier fosteret ca. 30 g, og måler rundt 7 cm fra toppen av hodet og ned til halebenet. Dette er selvfølgelig helt fantastisk!

KROPPEN DIN

Mot slutten av 3. måned pleier alle slike «småplager» fra starten av svangerskapet å forsvinne, og nå føler du sikkert at formen er ganske god. Benytt enhver anledning til å være ute og få litt frisk luft selv om været kanskje ikke alltid er helt på topp. Solstrålene filtreres gjennom skylaget og bidrar til at det dannes vitamin D, som både du og barnet trenger (og huden din!).  Har du merket at huden din ser veldig fin ut nå? Graviditet er ofte veldig bra for huden. Hormonelle forandringer stimulerer stoffskiftet og gir huden en sunn og frisk glød. Men pass på så det ikke utvikles brune flekker i pannen eller kinnene. Slike ufarlige pigmentflekker forsvinner av seg selv rundt tre måneder etter fødselen. Og påstanden om at de avslører om barnet er gutt eller jente, er et gammelt kjerringråd!

ERNÆRING

Gravide bør ha et variert kosthold og helst spise fisk 2–3 ganger i uken. Fisk er nemlig en utmerket kilde til proteiner og inneholder sunt fett. Når du skal variere mellom ulike fiskearter, trenger du ikke tenke så mye på forurensende stoffer, men det anbefales å unngå gjedde. Hør med legen din for å være på den sikre siden.

TIPS

Du har sannsynligvis klart deg helt fint uten mammaklær hittil. Og kanskje går det enda en stund før du trenger litt mer pusterom under bukselinningen. Men det skader ikke å se og kanskje kjøpe noen plagg sammen med ei venninne. Nå kan det være lurt å kjøpe noen behagelige og støttende BH-er, og gjerne med regulerbare stropper. Brystene dine vokser fortsatt, så det bør ikke være noe som klemmer eller strammer. Det kan være greit å vente litt til før du kjøper en «ordentlig» svangerskaps-BH eller amme-BH. Om noen uker må du kanskje gå opp en størrelse fordi barnet vokser så fort!

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold