Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 15 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Selv om barnet ditt er godt plantet inni deg, er dette uken da luktesansen hans utvikles.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Nå ligger alt til rette for barnets luktesans. Brystkassen begynner å heve og senke seg. Bevegelsene er foreløpig uregelmessige, men det betyr at barnet puster inn fostervann - og dermed begynner lukteorganene hans å «lukte» på omgivelsene, ettersom de påvirkes av duftmolekylene i fostervannet. Barnet vil imidlertid ikke oppfatte lukt på ordentlig før i sjuende måned, når nervesystemet hans er tilstrekkelig utviklet.

KROPPEN DIN

Du er i uke 17 av amenoré – manglende menstruasjon – og det betyr at du er i uke 15 av svangerskapet.  Barnet ditt vil antakelig komme om ca. 24 uker.  Du føler deg kanskje helt fantastisk, overlykkelig over å være gravid og full av energi. Eller du føler deg kanskje litt overveldet, som om det ikke er din kropp. Vet du hva? Begge deler er helt normalt. Vi gjentar – helt normalt.  Hvis det sistnevnte gjelder for deg og du i tillegg føler deg litt nedfor, kan du snakke med legen din om det. Du er ikke alene om å føle det sånn, og legen din kan kanskje tilby deg noe som hjelper. 

ERNÆRING

Føler du deg litt forstoppet? Det finnes matvarer som kan lindre forstoppelse. Forstoppelse er helt vanlig når du er gravid. Og for å motvirke dette, anbefales det å drikke rikelig med vann og spise matvarer med mye fiber, slik som friske bær, frukt og grønnsaker, brød og frokostblandinger med hele korn (og selve kornene!). Hvis dette ikke hjelper, kan du spise en liten bolle med kli til frokost hver morgen. Hvis du fortsatt ikke får tømt deg som normalt, bør du snakke med legen din. Kanskje du kan få noen legemidler som hjelper.

TIPS

Sex i svangerskapet. Lurer du på dette? Medisinsk sett trenger du ikke bekymre deg. Samleie vil ikke skade det ufødte barnet. Han er godt pakket inn! Det handler mer om lyst. Noen kvinner er så opptatt av svangerskapet at de faktisk ikke har så lyst. I tillegg kan hormonelle forandringer påvirke kvinnens kjønnsorganer. Og noen blivende fedre kan synes det er vanskelig å tilpasse seg den nye situasjonen. Mange par har imidlertid ofte sex i svangerskapet. Ikke trenger dere prevensjon heller – det er jo liten sjanse for å bli gravid! – og mange menn synes at kjæresten er enda mer tiltrekkende nå. Du får rundere former og større bryster enn du pleier. Alt er helt klart erotiske signaler. Og gode grunner til å føle seg ekstra tiltrekkende.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold