Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 17 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Nå veier den lille rundt 150 g og likner mer og mer på et «ordentlig» barn for hver dag som går.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Det skjer mye denne uken også. Barnets nerveutvikling fortsetter, og det gjør også modningen av nervesystemet. Huden er fremdeles veldig tynn og nesten gjennomsiktig, og de små blodkarene synes under. Noe som kalles taktilt legeme (Meissners legeme) fortsetter å dukke opp over hele kroppen frem til 20. svangerskapsuke. Nervefibrene i ryggmargen er i ferd med å omsluttes av myelin, som er et isolerende lipidlag og som gir nervefibrene høy ledningshastighet. Barnets tarmer utvikles fortsatt, og nå ligger de der de skal i magen. Alt er som det skal være.

KROPPEN DIN

En del eldre kvinner forteller fortsatt gravide at tennene deres kan falle ut i svangerskapet. Gode nyheter: Det er bare gammel overtro! Noen kvinner får nå en synlig liten kul på magen. Hvis du er veldig slank eller dette er ditt første barn, er sjansen større for at det synes. Hos andre er det umulig å se. Men det er nå bukser eller skjørt ofte blir vanskelige å feste og midjen forsvinner. Og alle gravide setter selvsagt ikke like stor pris på akkurat det. Det lureste er å trene og holde seg i form (med legens tillatelse). Særlig siden det vil gjøre det enklere og raskere å få tilbake fasongen etter fødselen. 

ERNÆRING

Fettstoffer og essensielle fettsyrer er en nødvendig del av kostholdet. Men de fleste av oss får i oss mer enn vi strengt tatt trenger. Her er noen nyttige tips om fettinntak. Vær forsiktig med å tilsette fett under matlagingen.  Bruk bare nok til å smøre stekepannen – 1 ss olje er vanligvis nok. Og varier tilberedningsmåten (damping, ovnsbaking osv.). Det gjør det enklere å kontrollere fettinntaket.  Det er også viktig å velge «gode» kaldpressede oljer til salater. Enkelte er uerstattelige kilder til essensielle fettsyrer for deg og barnet ditt, slik som rapsolje og valnøttolje. 1 ss per person er som regel passe! 

TIPS

Kunstige søtningsmidler har ofte et dårlig rykte.  En italiensk studie skapte også mye strid med de nyeste funnene om aspartam. Men det finnes ingen bevis for at kunstige søtningsmidler – i moderate mengder, selvsagt – kan være skadelig for gravide kvinner eller for fosteret. Ifølge de nyeste dataene fra EFSA (European Food Safety Authority), antas det at aspartam er forholdsvis trygt.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold