Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 18 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Det skjer mye i uke 18, med kraftig økning av nerveceller og fingeravtrykk som er i ferd med å dannes.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Det skjer fantastiske ting i løpet av svangerskapet, og én av dem er at barnets nerveceller har mellom 12 og 14 000 000 000 endeplater denne uken! Det er utrolig mange nuller. Nå er hjertet stort nok til at vi kan høre hjerteslagene hvis vi lytter mot magen med et vanlig stetoskop. Musklene blir også sterkere og bevegelsene kraftigere, så hvis du ikke har kjent barnet ditt danse rundt der inne ennå, så gjør du det nok snart. Alt avhenger av barnets lynne. Hendene utvikler seg også – fingrene er i ferd med å utvikle både negler og fingeravtrykk.

KROPPEN DIN

Det er ganske utrolig å stryke over magen og vite at det vokser et lite menneske der inne. Og når du forestiller deg hvordan barnet vil være – smilet og utseendet – så er det nesten uvirkelig, eller hva? Kanskje vet du om det er en liten gutt eller jente. Eller kanskje vil du vente med å vite det til barnet er født. Uansett er det snart på tide med ultralyden. Denne gangen kan legen undersøke at barnet utvikler seg som det skal, og om det er en gutt eller jente. Ikke bli skuffet hvis det ikke kan ses selv om du gjerne vil vite det. Barnet må ligge «riktig», for ellers er det helt umulig å se.

ERNÆRING

Graviditeten kan dessverre påvirke avføringen. Så vi gjentar: Det hjelper å spise mye fiber.  Friske eller kokte grønnskaper, frukt og rikelig med helkorn kan gjøre underverker. Men ta det litt rolig med klibrød eller helkornbrød hvis du ikke er vant til å spise det, fordi for mye kan irritere tarmene. Drikk nok (2 liter væske daglig) til å gjøre avføringen mykere. La svisker ligge i bløt over natten, og spis dem sammen med yoghurt til frokost. Svisker irriterer ikke tarmene, kan trygt spises og har en naturlig avførende effekt. Og hvis disse tipsene likevel ikke hjelper, så snakk med legen din om det. Ta for all del ingen reseptfrie avføringsmidler.

TIPS

Du er blitt fortalt at du skal spise store mengder kalsiumrike matvarer for å styrke ditt eget og barnets skjelett, men hva skal du gjøre hvis du er laktoseintolerant?  Da må du bare være enda mer kreativ slik at du får dekket behovene. Mange med laktoseintoleranse kan spise ost eller yoghurt (mesteparten av laktosen fjernes under produksjon ved at den brytes ned av gunstige melkesyrebakterier). Det finnes også laktoseredusert og laktosefri melk.  Foruten melkeprodukter er mørke grønnsaker og bladgrønnsaker (inkludert «havgrønnsaker» – tang og tare) og tørkede bønner viktige kalsiumkilder. 

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold