Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 20 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Denne uken skjer det så mye inni magen din at du kanskje vil ta deg en liten lur etter at du har lest om alt sammen!

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Barnet vokser utrolig raskt, og særlig gjelder dette hjernens utvikling, som skjer i raskt tempo akkurat nå. Kroppen har har virkelig vokst, slik at hodet ikke virker like stort lenger. Hvis barnet er en jente, er eggstokkene hennes fylt av nok primitive celler til å danne seks millioner egg! Men fra og med dette stadiet i utviklingen vil antallet synke og jevne seg ut til rundt en million ved fødselen. Bukspyttkjertelen begynner å produsere hormonet insulin, som vil regulere sukkernivåene i blodet livet ut. Det betyr også at barnet kan nyttiggjøre seg sukker og fett slik at det vokser enda raskere, og det lagrer underhudsfett til tiden etter fødselen. Smart, eller hva?

KROPPEN DIN

Har du kjent barnet ditt bevege seg nå? For et fantastisk øyeblikk! Den beste opplevelsen får du hvis du slapper av mens du ligger eller sitter. Da kan du kjenne de rykkvise bevegelsene tydeligere. Når du beveger deg rundt, vugger du faktisk barnet ditt i søvn. Som fremdeles sover i inntil 20 timer i døgnet. De fleste barn er mest aktive om kvelden mellom kl. 20 og 23. Men det kreves nok fremdeles litt tålmodighet for å gjenkjenne bevegelsene. I starten kjenner du antakelig ikke mer enn noen forsiktige rykk og napp. Og det vil gå enda noen uker før den blivende faren kan oppleve dette store øyeblikket.

ERNÆRING

Du har sikkert hørt at det er viktig med fluor for både dine og barnets fremtidige tenner. Inntak av fluor i svangerskapet kan beskytte barnets tenner (barnets permanente tenner begynner å mineraliseres nesten rett etter fødselen). Og de gode nyhetene? Dagens matvaner innebærer at vi sjelden får i oss for lite fluor. Vi drikker mineralvann og spiser mye fisk og bladgrønnsaker som salat og spinat (det finnes i enkelte typer frukt også, særlig epler).   

TIPS

Katter har fått et dårlig rykte når det gjelder gravide. Kan katten din overføre en potensielt farlig sykdom – toksoplasmose – til barnet? Du trenger selvsagt ikke omplassere katten frem til barnet er født, men det er viktig å være forsiktig, og særlig hvis du har en kattunge. Katteavføring kan absolutt overføre toksoplasmose. Sykdommen er ganske utbredt, og de fleste kvinner får den uten at de vet det. Den er svært skadelig for fostre, så la noen andre tømme kattedoen mens du er gravid.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold