Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 21 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Selv om barnet nå veier rundt 400 g, har han fortsatt god plass der inne i magen din. Og han bruker den gjerne når han ikke sover!

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Selv om barnet ikke trenger å bruke smakssansen der det er nå – du gjør det for han eller henne – så fortsetter utviklingen av barnets smakssans og luktesans denne uken. De stimuleres nemlig svakt av fostervannet. Fostervannet transporterer duftmolekyler fra maten du spiser og lukter fra omgivelsene til barnet! Barnet vil derfor allerede fra fødselen av like lukten av huden din, melken og søte smaker (fordi fostervannet er litt søtt), og vil senere være vant til matvarer du pleide å spise sent i svangerskapet. Snart vil hjernen være nok utviklet til at han kan lagre disse sanseopplevelsene som minner. Spisevanene dine, altså hvis du for eksempel liker middelhavsmat med hvitløk og krydder, kan introdusere barnet for kulturen din allerede mens han ligger i magen.

KROPPEN DIN

Har du følt at kragen begynner å stramme litt? Vel, «bred hals» er faktisk helt normalt i svangerskapet. Det skyldes at skjoldbruskkjertelen hovner opp sammen med magen og brystene. Og dermed hender det at du ikke kan kneppe igjen den øverste knappen i blusen. Men dette varierer – i likhet med så mye annet som skjer i svangerskapet. Om ikke så lenge er det ikke slik lenger. Om ca. 18 uker, for å være helt nøyaktig!

ERNÆRING

Du må kanskje gjøre noen endringer i matveien for å øke velværet. Har du følt deg litt tung i bena i det siste? Hvis det er sommer, eller hvis det er veldig varmt i leiligheten eller på kontoret, så kan det føre til dårlig blodsirkulasjon. Husk å drikke rikelig med vann (1,5 til 2 liter hver dag). Gå en halvtimes tur hver dag, og bruk fottøy med litt hæl for å opprettholde tonisiteten i benmuskulaturen. Prøv også å sove med bena hevet og på venstre side for å lette på trykket fra barnet, som ligger og presser på de store blodkarene. Du kan også spyle baksiden av bena fra anklene til knærne med kaldt vann når du dusjer. Ikke så behagelig, men veldig effektivt!

TIPS

Sliter du med sure oppstøt? En ubehagelig og ganske vanlig konsekvens av svangerskapet er at de hormonelle forandringene gjør åpningen øverst i magesekken litt slappere. Dermed kan magesyren lettere presses opp i spiserøret og gi deg den ubehagelige følelsene du opplever nå. Jo større barnet er, desto mer presser han på magen og forsterker denne virkningen! Det kan hjelpe å endre litt på spisevanene: Spis fem små måltider om dagen i stedet for tre store. Og tygg maten godt. Er du plaget med sure oppstøt om natten, kan det hjelpe å ligge litt høyere med hodet. Da presses ikke magesyren opp like lett. 

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold