Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 23 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

 Nå er barnet ditt 29 cm lang fra topp til tå, og veier godt over 550 g. Du har omtrent 16 uker igjen!

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Nå er det mulig å se barnets kjønn. Hvis barnet er en jente, er det noen uker siden hun utviklet eggstokker, og skjeden har fått en fordypning. Hvis det er en gutt, har han allerede utviklet penis og prostata. Selv om testiklene ble dannet i andre svangerskapsmåned, ligger de fortsatt i bukhulen. Ta det med ro – de synker nedover når de skal, enten rett før fødselen eller i løpet av de første månedene. En annen spennende forandring er at nervecellene i barnets hjerne nå er fordelt i det som kalles «grå substans».

KROPPEN DIN

Lange bad kan være deilig og avslappende når du er gravid, men de kan også ha den uønskede effekten at de fremkaller kynnere. Du bør altså ikke gjøre det for ofte. Vannet i badekaret bør heller ikke være for varmt.

ERNÆRING

Ikke gni salt i såret, heter det. Faktisk får vi i oss to til tre ganger så mye salt som kroppen vår trenger via kjøtt, hermetikk, kaker, snacks, pommes frites og alt krydderet mange av oss tilsetter i maten vår. Du er sikkert blitt bedt om å være forsiktig med saltet, men du bør likevel ikke kutte ut alt saltet fra kostholdet. Natrium er nødvendig for kroppens væskebalanse. Væskebalansen kan påvirkes av svangerskapshormonene, og den trenger et passende natriuminntak for å fungere og sikre god hydratisering. Men husk at et passende inntak bare er litt, og ikke hver dag (ellers kan det oppstå ødemer eller økt blodtrykk). Snakk med legen din hvis det er noe du lurer på.

TIPS

Det er veldig viktig at du involverer partneren din i svangerskapet. Særlig nå som det nærmer seg siste trimester. Gå sammen til svangerskapskontroll eller for å snakke med jordmor. Planlegg barnerommet sammen. Og gå gjerne på svangerskapskurset sammen. Hensikten er at du og partneren din skal få litt kvalitetstid sammen før barnet kommer. Nå trenger du jo ikke å se til barnet, og kulen er fremdeles «overkommelig»!  Dere kan gjøre noe hyggelig sammen, som å gå på kino, spise på en ny restaurant eller lage mat sammen. Noe som kan føre dere nærmere hverandre.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold