Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 24 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Merker du at barnet ditt reagerer på lyder og berøring? Mot slutten av denne uken kan det skje, så følg med.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Etter hvert som barnets hjernekoblinger utvikles og kan motta signaler fra sansecellene, begynner det å lagre sanseopplevelser – smaken av matvarer du deler med det, og duften din. Dessuten begynner det for alvor å reagere på lyder. Det er vant til ditt lydlandskap – hjerteslagene dine, pusten og rumlingen fra magen din – og kan skille denne lave, innvendige støyen fra alle nye lyder fra utsiden: musikk, stemmen din, stemmen til faren, pluss alle de andre mindre hyggelige lydene (du visste han var smart!). Så snakk med barnet ditt. Fortell det hva du gjør, hva du ser, hva du hører og hva du føler. Fra fødselen av vil det gjenkjenne stemmen din, stemmen til faren og kanskje også musikken du likte å høre på mens det lå i magen din.

KROPPEN DIN

Mamma ler – det er supert! Visste du at barnet ditt blir stadig mer oppmerksom på hvordan du har det?  Oppfatningsevnen hans er ganske godt utviklet nå, i tillegg til alt det fysiske. Når du er glad, så nyter han din glede – og deler den til og med. Og når du har det travelt, så føler han uroen din. Prøv derfor ikke å gjøre for mye, verken på jobb, i huset eller på fritiden. Selv om du føler deg i god form, så prøv å ta det litt med ro innimellom. Ingen kan være rolig og balansert til enhver tid, men barnet ditt vil aller helst at mamma skal være rolig.

ERNÆRING

Nå er det lurt å sjekke at du gjør ditt for å få i deg nok jern gjennom kostholdet. Hvorfor er det viktig? Hvis kostholdet ditt ikke inneholder nok jern, så vil barnet likevel få dekket behovet sitt – men det vil hentes ut fra ditt jernlager, og det betyr at det er stor fare for at du blir blodfattig. Og ikke bare i svangerskapet. Blodmangel kan også forverres under fødselen. Jernrike matvarer er rødt kjøtt, fisk, linser og eggeplommer. I noen tilfeller kan legen forskrive jerntilskudd, men ikke ta det med mindre legen ber deg om det. Du skal ikke leke lege når du er gravid!

TIPS

Nå kan alle se at du er gravid. Det er mange som gjerne vil si noe om du får gutt eller jente basert på hvordan du «bærer» barnet. Og selv om det er mange som tror at kulens plassering avslører kjønnet – jente hvis den er høyt oppe, og helt sikkert gutt hvis kulen er plassert langt nede på hoftene! (eller ulike variasjoner) – så finnes det ingen bevis for dette. Overtro, ikke sant? Og selv om det kan være gøy med alle spådommene, så bør du heller spørre legen/jordmoren under ultralyden hvis du virkelig vil vite om det er en gutt eller jente. 

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold