Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 28 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Nå er barnet omtrent 38 cm lang fra topp til tå, og veier allerede ca. 1,2 kg, altså en tredjedel av fødselsvekten. Føttene hennes måler ca. 5,5 cm – ja, de er bittesmå!

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Barnet blir stadig mer klar for å puste inn luften utenfor magen. Og huden får færre rynker fordi det lagrer underhudsfett. For øyeblikket puster det inn fostervann, som fyller lungene og alveolene helt, og som vil forsvinne raskt rett etter fødselen. Nå klarer hun dessuten å regulere kroppstemperaturen sin selv. Det betyr at barnet kan regulere temperaturen sin «utenfor» når det til slutt kommer ut av den deilige, varme hulen sin.

KROPPEN DIN

Hender det at du kjenner en stramming i ryggen eller at magen din blir hard? Det kan være kynnere. Det er ingenting å bekymre seg for – det betyr bare at livmoren din øver seg litt til fødselen. Får du ofte kynnere, kan det rett og slett bety at du gjør for mye! Pass på at du ikke løfter tungt, og ta regelmessige pauser i løpet av dagen. Hvis kynnerne ikke stopper opp eller de blir stadig kraftigere, bør du oppsøke lege (om så bare for å bli beroliget).

ERNÆRING

Du forbereder barnet på vår mat med hvert eneste måltid du spiser. Duftmolekylene i maten fraktes til barnet via fostervannet, sammen med gledeshormonene (ja, gledeshormoner står på menyen i magen!). Etter fødselen vil hun huske disse smakene – og hvis du fortsetter å spise variert og ammer henne, så vil de sette smak på morsmelken.  Barnet ditt trenger deg, og øyeblikkene dere deler nå vil styrke forholdet mellom dere når hun kommer til verden.

TIPS

Mange gravide er bekymret for at barnet skal bli født tidligere enn beregnet, til tross for at de fleste barn blir i magen frem til termindatoen. Gode nyheter: Hvis barnet skulle velge å komme nå, så ville hun sannsynligvis kunne puste på egen hånd. Og lungene ville fortsette å utvikle seg etter hvert som blodkarene ble dannet og bronkialrøret forgrenet seg. Det viktigste nå er at du ikke bekymrer deg for det. Eller for noe annet!

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.