Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 39 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Du har kanskje kjent noen sammentrekninger allerede og lurt på om det var «det». Slapp av, du går ikke glipp av starten på fødselen!

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Barnet lagrer fremdeles litt underhudsfett, og det gjør seg klar til å møte verden etter å ha bodd i den lune, varme magen din så lenge. Det har nesten nådd fødselsvekten sin, og det er liten plass til å bevege seg på. Det merkes.  Nå fungerer det meste som det skal. Det er nest siste uken, og barnet ditt klarer seg helt fint hvis det skulle bli født nå.

KROPPEN DIN

Særlig førstegangsfødende er usikre på om de vil forstå at fødselen har startet. Vi kan forsikre deg – det gjør du! Svært få barn blir født så raskt at moren ikke rekker frem til sykehuset. Det er faktisk slik at mange gravide blir sendt hjem igjen av legen på sykehuset fordi de kom inn for tidlig. Du kan bli litt kvalm rett før fødselen eller få hodepine, og føle deg utrolig trett. Ofte kommer det litt blod eller slim. Det er et tegn på at livmorhalsen har åpnet seg. Og hvis du har sammentrekninger, så er fødselen i gang! Hva er så forskjellen mellom kynnere og ekte veer? Når du har kynnere, så strammes magen en kort stund før den slapper av igjen, og sammentrekningene er ikke regelmessige. Dessuten opphører de hvis du legger deg ned eller tar et varmt bad. «Ekte» veer blir derimot kraftigere når du bader eller hviler. De kommer regelmessig, og stadig oftere.  Hvis det er under ti minutter mellom veene, er det på tide å dra til sykehuset!

ERNÆRING

Ingenting!

TIPS

Alle barn er selvsagt forskjellige og helt unike, men i snitt måler et nyfødt barn rundt 52 cm og veier mellom 3,3 og 3,4 kg. Her er det imidlertid store variasjoner. Hvis barnet veier mye eller hun er ekstra lang, vil legen din ha sett det på de siste målingene og fortalt deg om det.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.