Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 4 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Nesten en måned allerede! Denne uken skjer det mye inni kroppen din.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Barnet begynner å bli klar for den lange reisen – egget har festet seg til livmoren, fostervannet og morkaken dannes, og det befruktede egget er blitt hele 0,2 mm i diameter!  Denne uken er også en viktig milepæl i fosterutviklingen, nemlig starten på det som kalles organogenese: konturene av en rekke indre organer begynner å ta form, og det gjør også fosterets blodomløp. Mot slutten av fjerde uke likner fosteret et lite desimaltegn som flyter rundt i fostervann, og blodomløpet mellom fosteret og morkaken fungerer nå. Siden unnfangelsen har fosterets vekt utrolig nok mangedoblet seg med 10 000!

KROPPEN DIN

Det er gått seks uker siden forrige menstruasjon, og du befinner deg nå i 4. svangerskapsuke. Den fantastiske lille prikken er blitt til en klump, og den første cellen har allerede delt seg hundrevis av ganger. Fosteret forflytter seg fra egglederen til livmoren. Der finner det seg et passende sted, hvor det borer seg inn for å feste seg. Og i det øyeblikket frigjøres det en bølge av hormoner. De er nødvendige for fosteret og sikrer at det får alt det trenger for å utvikle seg. Disse hormonene gjør slik at du ikke får menstruasjonen igjen så lenge du er gravid. Og de er med på å danne morkaken. Hva gjør så morkaken? Den tilfører fosteret oksygen og næring, og skal beskytte det mot bakterier og forurensende stoffer. Men ikke alle – hvis du ikke har sluttet å røyke ennå, bør du gjøre det nå! (Gjelder fedre også!)

ERNÆRING

Alle sier at man skal spise sunt når man er gravid, men det kan noen ganger virke som et urimelig, udefinert krav. En god regel er å fokusere på matens kvalitet – det vil hjelpe deg å etablere gode vaner tidlig i svangerskapet. For både deg og barnets del bør du også være nøye når du tilbereder maten slik at dere ikke blir matforgiftet. Det er viktig å gjennomsteke kjøttet: biff tartar og kjøtt som ikke er gjennomstekt, skal du ikke spise! Vask hendene grundig før matlaging hvis du har jobbet i hagen eller holdt på med dyr, og sørg for at du vasker frukt og grønnsaker nøye. Det kan også være lurt å vaske kjøleskapet jevnlig med såpevann og klorin hvis du har tid. Unngå restemat hvor det kan ha oppstått bakterievekst. Litt forsiktighet kan gjøre mye for at du og barnet skal ha det bra!

TIPS

Er det lurt å ta kosttilskudd med vitaminer og mineraler i svangerskapet?

Legene er stort sett enige om at behovet for vitaminer og mineraler vanligvis dekkes ved å spise variert. Men i realiteten får norske kvinner ofte i seg for lite vitamin D og folat gjennom kostholdet, og derfor anbefales det å ta tilskudd av vitamin D når man er gravid. Folat anbefales før og i starten av svangerskapet.  Jordmor eller lege må vurdere om det er behov for tilskudd av jern, kalsium eller jod. Men ikke lek farmasøyt!  Feil doser med visse næringsstoffer (vitamin A, vitamin D, selen , fluor) kan være skadelig for barnet!

Har du forresten vært hos legen? Du bør bestille time innen utgangen av den tredje måneden. Legen vil rekvirere blodprøve og avtale tid for den første ultralyden, som utføres rundt 18. uke.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold