Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 5 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Selv om barnet bare er på størrelse med en ert, så vokser det med stormskritt. Tatt forholdene i betraktning!

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Du kan ikke se det, men barnets hjerne utvikles raskt med dannelsen av de to hjernehalvdelene som sammen skal bli til hjernen. «Sanseorganene» utvikles også, med konturene av øyne og ører, og starten på det som skal bli til nese og munn. Og ansiktet. Det er spennende tider, og nå begynner også lungene og fordøyelsessystemet å ta form. Barnets hjerte er nå tilstrekkelig utviklet til at du kan se det – hvis du tar ultralyd nå, kan du tydelig se at hjertet slår! Der inne i livmoren utvikles den lille sakte, men sikkert.

KROPPEN DIN

Du er nå i 5. svangerskapsuke, og føler kanskje at noe er annerledes. Mange kvinner kan merke det selv om det ennå er tidlig. Kanskje føler du deg mer anspent eller irritert enn du pleier. Dette skyldes hormonelle endringer som ikke bare kan påvirke deg mentalt, men også vise seg fysisk. Brystene kan føles fyldigere, og noen kvinner føler at det trekker eller verker litt i bekkenet, noe som skyldes den økte blodgjennomstrømningen. Alt dette er helt normalt og en del av forløpet.

ERNÆRING

Du har sikkert vært litt kvalm i det siste. Morgenkvalme er dessverre ikke forbeholdt kun morgener.  Kvalme er nærmest noe du bare må gjennom mens kroppen din venner seg til alle forandringene som pågår innvendig. Det er noen ting som kan hjelpe. For det første bør du prøve å få i deg frokost. Da får du i deg nok karbohydrater til å få en god start på dagen, og det kan dempe kvalmen. Du kan også forsøke å dele opp måltidene. Spis små mellommåltider på formiddagen og ettermiddagen, i tillegg til tre hovedmåltider. Og ikke bli bekymret hvis du går ned i vekt i starten av graviditeten fordi du kaster opp. Det er bare midlertidig.  Én siste ting det er viktig å huske på – drikk nok vann slik at du ikke blir dehydrert.

TIPS

Hvordan vet du helt sikkert at du er gravid? Et av de første tegnene på at du er gravid er at du ikke får mensen når du skal. I uke 5 kan en graviditetstest gi deg et pålitelig svar på om du virkelig er gravid. Men du må kontakte legen for å være helt sikker. Jo tidligere, jo bedre! Ikke bare fordi du da vet det med sikkerhet, men også fordi det kan redusere faren for komplikasjoner. Legen kan blant annet bekrefte om det befruktede egget har festet seg riktig til livmorveggen. I tillegg beregnes termindatoen, som er viktig for planleggingen fremover! 

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold