Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 8 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

Nå er den lille på størrelse med en drue og måler rundt 15 mm. Det er riktignok i sittestilling, altså fra halebenet og til toppen av hodet.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Barnet ditt er i ferd med å utvikle seg til et lite menneske! Fingrer og tær er ferdig utviklet, og han kan la tommel og pekefinger berøre hverandre. Tarmene vokser fortsatt, og de vil være 3 meter ved fødsel – temmelig imponerende hos en som er så liten. Urogenitalsystemet er også i ferd med å utvikles. Barnets kjønn er allerede genetisk bestemt, men det synes ikke ennå. Mot slutten av uke 8 er barnets hjerte- og karsystem på plass. Du kan høre det lille hjertet slå hele 80 slag i minuttet når du tar ultralyd!

KROPPEN DIN

Det er rundt uke 8 du kanskje merker at kroppsfasongen din endrer seg. Noen kvinner går litt ned i vekt, mens andre allerede har begynt å legge på seg. Graviditet vises ofte overraskende tidlig. Står du på vekten og ser at kiloene renner av deg selv om du er gravid? Ikke bli bekymret hvis du ikke legger på deg i starten av svangerskapet, men i stedet går ned i vekt. Det skyldes hormonelle forandringer, i tillegg til dårlig matlyst eller kvalme. Vektforandringene varierer imidlertid mye hos kvinner.

ERNÆRING

På tide med væske! Du bør drikke rikelig når du er gravid. Væske er en viktig bestanddel i blodet ditt, og blodmengden har økt kraftig siden starten av svangerskapet for å sikre at du overfører nødvendige næringsstoffer til fosteret. Derfor er det viktig at du ikke blir dehydrert, samtidig som du opprettholder den økte blodmengden. Drikk minst 1,5 liter vann hver dag, og gjerne mer når det er varmt. Vær forsiktig med sukkerholdig drikke og energidrikker med koffein slik at du ikke overfører stimulerende stoffer til barnet. 

TIPS

Jeg er gravid i 8. uke, og har gått opp 5 kg. Hva skjer?  Enten dette gjelder deg eller ikke, så er det greit å vite at det er stor variasjon hos gravide når det gjelder naturlig vektøkning. Men når det er sagt bør du informere legen din om det hvis du legger på deg mye tidlig i svangerskapet, for det er ikke så vanlig. Hvis du var undervektig før du ble gravid, trenger du sannsynligvis ikke bekymre deg. Men hvis du var normal- eller overvektig, vil legen kanskje se litt på hva du spiser. 

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold