Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X

Uke 9 - barnets utvikling, din kropp, næring og tips

 

To hjerter slår som ett, er det en sang som heter. Men faktisk slår barnets hjerte helt fint på egen hånd.

29. november 2017

BARNETS UTVIKLING

Omtrent på denne tiden starter utviklingen av barnets smaksløker og organer. Slik kroppen til fosteret utvikles nå kan det måles på to måter på ultralyden: fra toppen av hodet og ned til halebenet, og fra toppen av hodet og ned til hælene. Øynene er dekket av øyelokk, og i brysthulen skiller mellomgulvet hjerte og lunger fra fordøyelsessystemet. Hjertet slår i sitt eget tempo – mellom 110 og 160 slag i minuttet, så det slår mye raskere enn ditt – og det kan slå enda raskere hvis du blir stresset og skiller ut adrenalin. Derfor bør du prøve å unngå stress. Enklere sagt enn gjort, men vel verdt et forsøk!

KROPPEN DIN

Sett fra utsiden er det nok ennå ikke mulig for de fleste å se at du har et barn i magen. Likevel er det allerede mye mer der enn du kanskje forestiller deg. Mange av organene er ferdig utviklet, og mange andre dannes fortsatt. Du er kanskje trettere enn du trodde du ville bli, men dette er helt normalt – du lager jo et lite menneske inne i kroppen din!

ERNÆRING

Stikkordet for denne uken – eller faktisk for hele svangerskapet – er vann.  Husk å drikke nok vann hver dag. Mengden fostervann øker utover i graviditeten, og består av vann – og det gjør også 80 % av barnet ditt!  Hun trenger derfor vann for å opprettholde væskemengden. Og det gjør du også.  Drikk nok vann, så hjelper du nyrene dine med å kvitte seg med barnets avfallsstoffer, i tillegg til dine egne. Det er dessuten viktig at du ikke blir dehydrert hvis du har kastet opp eller det er veldig varmt. Hvor mye er nok? Rundt 1–1,5 liter væske per dag, og litt mer hvis det er varmt. Husk at du ikke skal drikke alkohol, og begrens inntaket av te og kaffe siden det kan øke antall hjerteslag hos både deg og barnet.      

TIPS

«Jeg tok en øl før jeg visste at jeg var gravid. Kan jeg ha skadet barnet?» Dette er et vanlig spørsmål. Hvis du tok en øl eller et glass vin på en grillfest før du visste at du var gravid, har dette sannsynligvis ikke påvirket barnet. Men du bør ikke drikke alkohol ut resten av svangerskapet. Det øker nemlig faren for føtalt alkoholsyndrom, spontanabort, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

Les mer om kosthold på helsedirektoratet.no

Les mer

Velg en bestemt uke

Min Nestlé Club

Å ha et lite barn er fantastisk, men å være forelder innebærer også utfordringer og en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips og idéer tilpasset barnets alder. I tillegg kan du bestille gratis smaksprøver samt få unike rabatter og tilbud.

  • Personlig innhold som er tilpasset barnets alder
  • Gratis smaksprøver
  • Rabatter og tilbud

Bli medlem

Lignende innhold