
Beskytt spedbarnet mot allergi
Forskjellige typer allergiske sykdommer er vanlige hos barn, for eksempel eksem. Omtrent 5 % av barna er også overfølsomme mot visse typer mat i løpet av barndommen. En del allergier vokser de av seg etter hvert.
Forskjellige typer allergiske sykdommer er vanlige hos barn, for eksempel eksem. Omtrent 5 % av barna er også overfølsomme mot visse typer mat i løpet av barndommen. En del allergier vokser de av seg etter hvert.
Å ikke tåle mat – En liten guide. Det er vanlig med allergi og overfølsomhet mot mat hos barn.
De aller fleste barn får iblant utslett eller vondt i magen, uten at det betyr at de er allergiske.
Der er gode grunner til å tidlig introdusere gode frokostvaner for barna: dels behøver førskolebarn mye energi for å holde orken oppe frem til formiddagsmaten, dels kan dårlige frokostvaner føre til generelt dårligere matvaner.
Av og til hører vi at man skal være forsiktig med å gi røde bær og andre røde matvarer som tomater til små barn. En av grunnene kan være at man tidligere trodde at røde bær kunne gi allergiske reaksjoner og utslett.
Kumelkproteinallergi er den vanligste matallergien hos små barn og den som oftest inntreffer først. Anslagsvis rammes 2–3 % av alle barn av kumelkproteinallergi, men de aller fleste vokser den av seg innen 5 års alder.
Rundt 9-månedersalderen lærer barnet å mestre "pinsettgrepet", altså å plukke opp små ting med tommel og pekefinger. Mat i små biter er ypperlig for trene på pinsettgrepet.
Om barnet liker maten eller ikke, kommer i stor an på omgivelsene.
Alle rundt spisebordet må få være med, og det er ofte rundt spisebordet at familien samles og snakker om dagens hendelser – det er et samlingspunkt for familien.