ArtikkelTemperatur på vann ved tilberedning av NAN
Nylig var det et innslag i media om tilberedning av morsmelkerstatning og temperaturen på vannet man bruker. Vi har forståelse for at det kan være en del spørsmål rundt dette og ønsker derfor å informere dere mer utdypende. Bakgrunnen for innslaget i media er at Helsedirektoratet og Mattilsynet nå anbefaler å blande morsmelkerstatningspulver i kokt vann som er noe avkjølt- til ca. 70 °C. På emballasjen til NAN står det at man skal koke vann og avkjøle det til ca. 40 °C før man tilsetter morsmelkerstatningspulveret.
Mattilsynet har sagt at rådene om temperaturer ved blanding av morsmelkerstatning er for å minimalisere muligheten for forekomst av sykdomsfremkallende mikroorganismer både fra vann og morsmelkerstatning for de mest sårbare barna. Bruken av ekstra varmt vann skal sikre at alle ev. levende sykdomsfremkallende bakterier blir drept, slik at faren for forurensning og infeksjon hos barn reduseres til et minimum.
Vi i Nestlé Norge er i dialog med Mattilsynet, og vi har lagt fram dokumentasjon på at anbefalingen om å blande ut pulveret ved 40 °C er en trygg måte å tilberede produktene våre på. Codex-standarden for god hygienisk praksis for morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger i pulverform (CAC/RCP 66 – 2008) understreker at når den mikrobiologiske kvaliteten på pulveret er høy, finnes det alternative hygieniske tiltak til utblanding ved høy temperatur.
Produktene våre er trygge når instruksjonene på produktemballasjen følges, men er fortsatt egnet til bruk og har den samme høye kvaliteten dersom man følger veiledningen fra myndighetene og velger å blande ut pulveret i vann som holder 70 °C.