Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Del denne Artikkel
X
Vitamin D – spesielt viktig for barn i Norden

Vitamin D – spesielt viktig for barn i Norden

 

Man har lenge kjent til at vitamin D er viktig for skjelett og tenner og har stor betydning for oppbyggingen av skjelettet. Flere undersøkelser har vist vitaminets positive effekt på blant annet immunforsvaret, det vil si at det kan redusere faren for visse sykdommer som diabetes og allergiske sykdommer.

18. juni 2017

Foreldre i Norge får råd om å gi vitamin D-dråper allerede ved én ukes alder for å bygge opp babyens benvev. Fra 1 års alder og livet ut kan man gjerne ta tran, som i tillegg til D-vitamindråper, er rik på omega-3. D-vitamintilskudd er ekstra viktig her i Norden, dersom man har mørk hudfarge eller har begrensede muligheter til å eksponere huden for sollys. Dersom man har mørk hudfarge beskytter pigmentet mot solens eksponering og hindrer at det dannes vitamin D.

Mat som er rik på vitamin D

Vitamin D dannes når huden eksponeres for sol. Siden Norge er et solfattig land er det først og fremst i sommerhalvåret vi kan omdanne de ultrafiolette strålene til vitamin D. Derfor blir vitamin D som vi får i oss via maten også en viktig kilde.

I tillegg til tran finner du vitaminet i:

  • Fet fisk som laks, sild og makrell inneholder mye vitamin D, egg og kjøtt inneholder en lavere mengde
  • Magre melkesorter, margarin og matfettblandninger berikes med vitamin D siden det naturlige vitaminet som finnes i fettet forsvinner når melken avfettes.
  • Produkter tilpasset små barn, for eksempel grøt, næringstilskudd og juniormelk er også beriket med blant annet vitamin D.
  • Morsmelk har lavt innhold av vitamin D

Kan man gi for mye vitamin D?

Det er aldri bra å overskride anbefalingen over lengre tid. D-vitaminforgifning skjer heldigvis svært sjelden, men det kan gi alvorlige konsekvenser for de som får det.

Anbefalt inntak fra én ukes alder er 10 mikrogram per dag hele året.

I løpet av sommerhalvåret samler man opp et lager av vitamin D i kroppen. Litt eldre barn skal gjerne være mye ute uten å eksponeres for direkte sollys. Klær, solhatt og solkrem er viktig!

Les mer

Lignende innhold
Søk

Har du fortsatt ikke funnet
hva leter du etter?

Prøv vår nye søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.