Foreldre i Norge får råd om å begynne med tran eller vitamin D-dråper allerede etter fire uker for å bygge opp babyens benvev. Tran eller vitamin D-dråper bør gis frem til barnet er 3 år, og kanskje enda lenger dersom man har mørk hudfarge eller har begrensede muligheter til å eksponere huden for sollys. Dersom man har mørk hudfarge beskytter pigmentet mot solens eksponering og hindrer at det dannes vitamin D.
Mat som er rik på vitamin D
Vitamin D dannes når huden eksponeres for sol. Siden Norge er et solfattig land er det først og fremst i sommerhalvåret vi kan omdanne de ultrafiolette strålene til vitamin D. Derfor blir vitamin D som vi får i oss via maten også en viktig kilde.
I tillegg til tran finner du vitaminet i:
- Fet fisk som laks, sild og makrell inneholder mye vitamin D, egg og kjøtt inneholder en lavere mengde
- Magre melkesorter, margarin og matfettblandninger berikes med vitamin D siden det naturlige vitaminet som finnes i fettet forsvinner når melken avfettes.
- Produkter tilpasset små barn, for eksempel grøt, næringstilskudd og juniormelk er også beriket med blant annet vitamin D.
- Morsmelk har lavt innhold av vitamin D
Kan man gi for mye vitamin D?
Det er aldri bra å overskride anbefalingen over lengre tid, selv om vitamin D ikke gir noen kjente forgiftningssymptomer.
Anbefalt inntak for barn opp til 3 år er 10 mikrogram per dag hele året. Man bør gi tran fra og med at barnet er fire uker gammelt.
I løpet av sommerhalvåret samler man opp et lager av vitamin D i kroppen. Litt eldre barn skal gjerne være mye ute uten å eksponeres for direkte sollys. Klær, solhatt og solkrem er viktig!