"Jeg har barn som er allergiske mot kumelkprotein og lurer på hvorfor dere lager så mange barnematglass som inneholder kumelkprotein".
Svar: Jeg forstår problemet med å finne variasjon i den melkefrie kosten. For mange er melk en næringsrik og grunnleggende basismatvare når man skal sette sammen kost ifølge de anbefalingene som fins for barn.
Under fliken Barnemat kan du filtrere bort de produktene som inneholder kumelkprotein og få frem flere alternativer på retter som passer barn med kumelkproteinallergi.
Nestlé har en grøt som ikke inneholder kumelkprotein og gluten - Sinlac. Med i forpakningen følger det oppskrifter på blant annet melkefri velling.
Overfølsomhet mot mat kan vise seg på forskjellige måter. For de som utvikler allergi (noe som er en liten andel av alle barn) kan det vise seg som en reaksjon når barnet tester ny mat. Det er derfor det anbefales at man skal teste en matvare av gangen når man begynner med smaksporsjoner. Hvis du mistenker at barnet ditt har noen form for allergi bør du kontakte helsestasjonen for videre utredning.
Studier som er gjort i Norden på 2000-tallet viser at mellom 3 og 15 prosent av små barn rammes av en eller annen form for matvareoverfølsomhet. At sifrene varierer avhenger blant annet av hvilke undersøkelsesmetoder som er brukt og hvilke målgrupper som er studert.
Hos små barn i Norden er det vanligst at man tidlig ser allergier mot grunnleggende matvarer som melk, egg hvete, soya og belgvekster. Når barnet blir eldre kan visse av allergiene vokse bort for i verste fall å erstattes av andre plager. Pollenallergi debuterer ofte senere og kan medføre kryssreaksjoner mot matvarer som frukt og nøtter.
I dag har vi ikke noe tydelig svar på det spørsmålet. Siden utviklingen av allergier sannsynligvis både er avhengig av miljø og arvelige faktorer er det vanskelig å gi generelle råd. Forskjellige studier har vist at visse faktorer i kosten og miljøet, f. eks. å spise fisk og at selv unngå tobaksrøyk kan minske risikoen for å utvikle visse allergi sykdommer.
Dagens forskning og anbefalinger er mer rettet mot at man ikke bør vente altfor lenge med å introdusere forskjellige matvarer. Flere studier viser at det kan virke beskyttende å introdusere matvarer i løpet av tiden man fortsatt ammer, fra rundt 6 måneder og fremover, i stedet for å vente.
Du bør kontakte helsestasjonen eller en barnelege for å gjøre en utredning. Å selv eksperimentere med kosten til barnet for å utrede hva det tåler og ikke tåler kan føre til at barnet ikke får en kost som tilsvarer behovet for tilvekst og næring. Det blir også vanskeligere å utrede eventuelle problemer senere.
Det innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på kumelkprotein, og man får en allergisk reaksjon når man spiser eller drikker noe som inneholder kumelkprotein.
Denne typen allergi er vanligst blant små barn, og ofte vokser de av seg allergien etter hvert.
Det er en tarmsykdom som innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på gluten, som er proteiner som fins i hvete, bygg og rug. Dette proteinet fins ikke i havre, men i iblant kan havre inneholde spor av gluten hvis den er blitt dyrket eller malt sammen med andre typer korn. Det fins spesialdyrket havre som man kan spise. Glutenintoleranse/cøliaki behandles gjennom å unngå gluten i kosten hele livet.
Nei, det er det ikke. Hvis man er allergisk mot hvete tåler man fortsatt mat som inneholder rug og bygg og hvete. Ved cøliaki må man unngå all mat som inneholder gluten, et protein som finnes i hvete, rug og bygg og kan finnes i havre som forstyrrelser fra andre kornsorter.
Det innebærer at man er overfølsom mot laktose, dvs. melkesukker. Det er ikke en allergi men en overfølsomhet siden kroppen mangler (helt eller delvis) det enzym, som bryter ned melkesukker. Det kan først og fremst medføre mageproblemer. Forskjellige personer opplever ulik følsomhet. Det er ikke så vanlig med laktoseintoleranse hos barn. Melkesukker forekommer i melk og melkeprodukter.
Det fins produkter som passer for barn med allergi og overfølsomhet. Har du et barn som er overfølsomt eller allergisk mot enkelte matvarer bør su alltid lese innholdsfortegnelsen på pakken som viser hvilke ingredienser maten inneholder. Husk at innhold og oppskrift kan endres, så les innholdsfortegnelsen hver gang!
På vår side Barnemat kan du blant annet filtrere bort produktene som inneholder kumelkprotein, laktose, egg, soya og gluten.
Sinlac er en komplett grøt som kan gis fra 4 måneders alder og som kan fungere som en del i kosten for barn med kumelkallergi og/eller glutenintoleranse.
1 porsjon Sinlac (1 dl Sinlacpulver) tilsvarer ca 20 % av dagsbehovet for energi og 25 - 30 % av dagsbehovet for jern for et barn mellom 6 og 11 måneder (Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet 2005).
Helsodirektoratet anbefaler at alle barn får morsmelk frem til 6 måneders alder for å senere introduseres for ny mat. Energien og næringen som fins i morsmelken er tilstrekkelig for de fleste barn frem til de er 6 måneder gamle. Flere studier viser også at ammende barn har mindre problem med infeksjoner i løpet av det første halvåret.
Morsmelk er perfekt tilpasset barnets næringsbehov og inneholder en rekke stoffer som blant annet beskytter mot infeksjoner. Det skyldes til en viss grad at barn som ammes utvikler en tarmflora som domineres av bifidobakterier som i sin tur øker motstandskraften i tarmen og kan påvirke immunforsvaret positivt.
Mange studier viser at barn som fødes med keisersnitt behøver lengre tid på seg for å kolonisere tarmen med visse bakteriestammer som anses å være bra for helsen; de positive bakteriene vi alle har i tarmen og som bidrar til en sunn tarmflora.
Som en konsekvens kan dette påvirke utviklingen av immunforsvaret siden man har sett at barn som er forløst med keisersnitt har større risiko for å utvikle eksem og visse matallergier.
I magen er tarmene til fosteret sterile, men så fort barnet er født begynner tarmene å koloniseres med bakterier.
Bakteriene fra forløsningen og fra mammaens hud ved ammingen har en viktig funksjon i oppbyggingen av tarmfloraen, men også andre miljøfaktorer påvirker. Ved en forløsning med keisersnitt kommer barnet i kontakt med færre bakterier.
Amming er den beste beskyttelsen for det lille barnet, siden morsmelk inneholder stoffer som bidrar til å skape en sunn tarmflora.