Arrow backLanguage
FAQ image

FAQ

Kan du fortelle litt om endringene i grøtserien?
Produkt

Nestlés grøter har også tidligere vært usukrede, men nå har vi lykkes med å lage velsmakende typer for alle alderstrinn uten eller med mindre innhold av fruktjuicekonsentrat, som har et høyt innhold av fruktsukker. Ved å redusere innholdet av fruktjuicekonsentrat drastisk, blir innholdet av karbohydrater noe lavere, og grøtene har også en litt renere, mindre søt smak. 

I smakstester som har blitt utført, har grøtene fått toppkarakter – så den mer “rene” grøtsmaken blir satt pris på. Om man selv vil øke fruktsmaken, kan man blande inn frisk frukt eller noen skjeer fruktpuré etter at man har laget grøten.

Hvorfor gir amming den beste beskyttelsen?

Helsodirektoratet anbefaler at alle barn får morsmelk frem til 6 måneders alder for å senere introduseres for ny mat. Energien og næringen som fins i morsmelken er tilstrekkelig for de fleste barn frem til de er 6 måneder gamle. Flere studier viser også at ammende barn har mindre problem med infeksjoner i løpet av det første halvåret.

Morsmelk er perfekt tilpasset barnets næringsbehov og inneholder en rekke stoffer som blant annet beskytter mot infeksjoner. Det skyldes til en viss grad at barn som ammes utvikler en tarmflora som domineres av bifidobakterier som i sin tur øker motstandskraften i tarmen og kan påvirke immunforsvaret positivt.

Er det helseforskjeller mellom barn som er født med keisersnitt og de som fødes vaginalt?

Mange studier viser at barn som fødes med keisersnitt behøver lengre tid på seg for å kolonisere tarmen med visse bakteriestammer som anses å være bra for helsen; de positive bakteriene vi alle har i tarmen og som bidrar til en sunn tarmflora.

Som en konsekvens kan dette påvirke utviklingen av immunforsvaret siden man har sett at barn som er forløst med keisersnitt har større risiko for å utvikle eksem og visse matallergier.

I magen er tarmene til fosteret sterile, men så fort barnet er født begynner tarmene å koloniseres med bakterier.

Bakteriene fra forløsningen og fra mammaens hud ved ammingen har en viktig funksjon i oppbyggingen av tarmfloraen, men også andre miljøfaktorer påvirker. Ved en forløsning med keisersnitt kommer barnet i kontakt med færre bakterier.

Amming er den beste beskyttelsen for det lille barnet, siden morsmelk inneholder stoffer som bidrar til å skape en sunn tarmflora.

Hvorfor er det så viktig at små barn spiser små mengder ofte?

Små barn har større energibehov enn voksne hvis man sammenligner energibehovet per kilo kroppsvekt.

I tillegg er det bare plass til en liten mengde mat i magesekken deres. Totalt sett behøver de imidlertid mindre mengde energi enn voksne samtidig som de behøver mye næring. For at små barn skal få i seg tilstrekkelig med næring for å vokse og utvikle seg og orke å leke så er det nødvendig å fylle på med mat til regelmessige tider.

Hvor mange mellommåltider er nødvendig?

Det avhenger blant annet av hvor mye barnet spiser til hovedmåltidene og hvor lang tid det går mellom måltidene. Her må man stole på barnets matlyst og la barnet bestemme hvor mye det vil spise.

Det viktigste er å tilby bra mat til regelmessige tider.

Når skal man gå over til to hovedmåltider og frokost som kompletteres med mellommåltider?

Ved ca 8 måneder kan man gi to måltider ordentlig mat, frokost og noen mellommåltider. Når barnet er ett år begynner måltiderne å ligne på det de voksne spiser med frokost, et lite mellommåltid på formiddagen, skikkelig formiddagsmat, et større mellommåltid på ettermiddagen og middag på kvelden. I tillegg vil mange barn ha et lite kveldsmåltid i form av velling, grøt eller morsmelk.

Hva bør et sunt mellommåltid inneholde?

Det trenger ikke å være vanskelig, et sunt mellommåltid kan være velling, grøt, fruktpuré eller en barnebrødskive (mykt brød med pålegg og uten skorpe, delt opp i små, plukkevennlige biter). Fra ett års alder er det bra med melk, syrnet melk eller yoghurt sammen med enten en brødskive eller kornblanding og frukt eller bær. Brødskive, melk og frukt kan man spise daglig med forskjellige variasjoner av pålegg, brødtyper og frukt.

Hva er best, barnemat på glass eller hjemmelaget?

Alt er bra hvis det lages utifra barnets behov. Dersom du er usikker, finnes det mange tips det mange tips du kan få i Helsedirektoratets brosjyre om mat og spedbarn, eller på www.helsedirektoratet.no når du søker på spedbarnsmat. 

Barnemat som lages av barnematprodusenter følger strenge krav om hvilke råvarer som får brukes og i hvilken mengde forskjellige næringsstoffer skal være tilstede. Det innebærer at vi kun kjøper råvarer fra godkjente leverandører. Kravene er høye siden vi ønsker at maten skal være så god som mulig og ha næringsinnhold tilpasset hva barnet ditt behøver. 

Hvis du lagermaten selv bør du tenke på tilsette litt ekstra fett. I barnematglasset er dette allerede tilsatt.

Kan småspising være usunt for tennene?

Mellommåltider er ikke det samme som å småspise! Småspising mellom måltidene kan være usunt for tennene og påvirke appetitten negativt. Med regelmessige måltider jevnt fordelt utover dagen innebærer det for de fleste at det er lettere å unngå småspising. For tennenes del kan det også være bra å tygge på noe hardt som f. eks. en gulrotbit etter at man har spist noe som kleber på tennene.

Hva skal barn ikke få å spise?

Unngå bladgrønnsaker som spinat, ruccola og mangold som inneholder nitrat, som kan omdannes til skadelig nitritt, og kan påvirke oksygentransporten hos små barn. 

Honning bør ikke gis til barn under ett år på grunn av risikoen for at det kan finnes sporer av bakterien clostridium botulinum. 

Hele nøtter og mandler kan lett sette seg fast i halsen. Derimot kan finhakkede og malte nøtter og mandler brukes i maten.

Kan jeg spare maten i glasset hvis barnet ikke spiser opp alt?

Ja. Hell over litt mat fra glasset på en tallerken og varm opp. Hvis det blir mat igjen i glasset kan man sette på lokket og oppbevare det i kjøleskapet ifølge anvisningen på glasset.

Search icon

Har du fortsatt ikke funnet det du leter etter?

Test vår nye smarte søkemotor. Vi har alltid noe å tilby deg.